Intr-o declaratie extrem de controversata, ministrul bulgar al Economiei a aparat, desi cu jumatate de gura, sectorul infloritor al economiei gri din tara, spunand ca aceasta zona genereaza crestere economica.

"Daca avem de ales intre economia gri si nici o economie, Bulgaria este cu siguranta intr-o situatie mai buna avand economie gri", a declarat miercuri ministrul Traicho Traikov la bTV, relateaza Novinite.

"Gri sau nu, acestea sunt activitati economice, care genereaza produsul intern brut", a spus ministrul.

El a fost rugat sa comenteze un studiu al Asociatiei Capital Industrial, care arata ca unul din doi bulgari lucreaza in economia gri, care reprezinta deja 45% din piata.

Potrivit ministrului aceste date pot fi contestate.

"Estimarile economiei gri sunt bazate pe metodologii diferite. Studiul citat se bazeaza pe perceptia oamenilor si este bine cunoscut faptul ca, in acest caz, procentul final este nerealist de mare", a spus el.

Economia gri din Bulgaria a avut in 2010 o cota de 40% din sectorul de afaceri si continua sa creasca, potrivit Asociatiei Capital Industrial (AIC).

AIC a prezentat marti, rezultatele unui sondaj de opinie la nivel national efectuat pe un esantion 3.500 de persoane angajate, cu varste cuprinse intre 15 si 85 de ani.

Plata in numerar la negru nu ofera beneficii pe deplin iar evaziunea fiscala si concurenta neloiala sunt practicile cele mai frecvente ale economiei gri, se mai arata in sondaj.