​Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a anuntat marti, 10 mai, ca este de acord cu organizarea unei dezbateri asupra introducerii masurii de castrare chimica a pedofililor, pe baza voluntara, relateaza BBC. Rusia incearca sa lupte astfel impotriva cresterii numarului de agresiuni sexuale asupra minorilor.

Presedintele rus, Dmitri MedvedevFoto: Hotnews

"Aceasta problema necesita o dezbatere, pentru ca este o tema noua. Dat fiind caracterul grav al acestor infractiuni, consider ca este datoria noastra sa discutam despre aceasta problema. Hotararea finala va fi bineinteles luata de mine", a declarat presedintele rus.

Liderul de la Kremlin a mai precizat ca este vorba de studierea "recurgerii la medicamente, in special a injectarii pentru blocarea hormonilor". Medvedev a accentuat totusi ca aceasta masura poate fi aplicata doar "pe baza voluntara".

Luna trecuta, influentul Comitet de ancheta din Rusia a propus castrarea chimica a persoanelor care comit crime de natura sexuala impotriva minorilor. Conform Comitetului, castrarea chimica nu ar trebui sa inlocuiasca sanctiunea judiciara, ci o forma de actiune impotriva celor care comit astfel de crime si sunt pe punctul de a fi eliberati din inchisoare.

"Persoanele potential periculoase trebuie sa aleaga: fie castrarea chimica, fie incarcerarea intr-o institutie medicala specializata", a spus Alexandr Bastrikin, seful acestei institutii insarcinata cu anchetele criminalistice.

In 2010, aproximativ 500 de oameni au comis crime sexuale dupa ce au fost eliberate anticipat, potrivit cifrelor Curtii Supreme din Rusia. Peste 9.500 de abuzuri sexuale, dintre care 960 violuri, au fost comise in Rusia impotriva minorilor in 2010.

Polonia a introdus anul trecut o lege ce prevede castrarea chimica a pedofililor, care au stat mai mult de 15 ani dupa gratii.

O discutie similara a existat pentru foarte scurta vreme in luna martie si in Romania. Deputatul PDL, Alin Popoviciu, a propus atunci adoptarea unei legi care sa prevada si castrarea chimica pentru pedofili. Potrivit acestuia, o astfel de pedeapsa ar urma sa se aplice doar celor care primesc o a doua condamnare pentru pedofilie.