Vaticanul va trebui sa furnizeze, pentru prima oara, documente interne in fata justitiei americane, care incearca sa analizeze calitatea sa de "angajator" in scandalul unui preot acuzat de pedofilie in statul Oregon (nord-vest), relateaza AFP.

Un tribunal civil american a decis, in premiera, sa citeze Sfantul Scaun in calitate de martor in acest dosar, ale carui radacini urca pana in 1965.

"Este o decizie istorica si monumentala", a declarat Jeff Anderson, reprezentantul acuzarii in acest caz. Persoana care a declansat acest scandal, si care doreste sa-si pastreze anonimatul, afirma ca a suferit agresiuni sexuale din partea preotului Andrew Ronan, preot care fusese deja condamnat pentru pedofilie in Irlanda si ulterior in Chicago.

"Va schimba peisajul juridic", a explicat Anderson. "O bresa a fost deschisa: Vaticanul va putea pentru prima oara facut responsabil si va trebui sa dea socoteala, asa cum nu a facut-o niciodata".

Victima acuza Vaticanul ca nu l-a excomunicat pe preot sau macar sa-l sanctioneze inca de la primele agresiuni. Un prim judecator insarcinat cu studierea acestui dosar a estimat ca Sfantul Scaun ar putea fi urmarit in calitate de angajator in transferul acestui preot, decis la nivel de episcopi. Vaticanul a facut atunci apel in fata Curtii Supreme.

In iunie anul trecut, cea mai inalta instanta americana a dat dreptate judecatorului, nepronuntandu-se asupra recunoasterii imunitatii diplomatice a Vaticanului.

Citand astazi Vaticanul in calitate de martor, inainte de un eventual proces, un judecator american se angajeaza pentru prima oara in aceasta bresa deschisa de Curtea Suprema.

Judecatorul Michael Mosman din Oregon a cerut Sfantului Scaun sa prezinte pana in 20 iunie informatii legate de regulile interne ale Bisercii legate de numirea preotilor, de transferul lor, de responsabilitatea sau de excomunicarea in caz de plangere pentru agresiuni sexuale.

Vaticanul sustine insa ca, daca papa exercita o ierarhie spirituala asupra preotilor catolici din intreaga lume, el nu poate in niciun caz sa fie considerat un angajator, orice referire materiala revenind diocezelor.

Jeffrey Lena, avocatul american al Vaticanului, cauza este departe de a fi pierduta. Avocatul a precizat ca va incerca sa se opuna anumitor solicitari ale justitiei.

"Chestiunea centrala a acestui dosar, singura care ar trebui retinuta, este de a stabili daca Biserica poate sau nu sa fie considerata un angajator al acestui om. Dupa parerea noastra, nu este cazul", a adaugat el.

Legea statului Oregon contine o interpretare extinsa a relatiei angajat - angajator. Si totusi, pare putin probabil ca plangerea sa obtina castig de cauza.

Dar, fie ca va castiga sau nu, plangerea in acest caz va crea un precedent.

"Din punct de vedere al Vaticanului, afacerea este foarte problematica", crede Charles Zech, director de cercetare la universitatea catolica Villanova din Pennsylvania. Sfantul Scaun "nu si-a deschis niciodata dosarele in fata nimanui. Si, chiar daca le-ar deschide doar un pic, tot ar fi o problema".