Liderii celor mai putin dezvoltate 48 de state din lume, cei ai tarilor donatoare si ai organizatiilor si institutiilor internationale importante (inclusiv Comisia Europeana si Banca Mondiala) se reunesc luni la Istanbul intr-un summit sub egida ONU, pentru a alcatui un nou plan de ajutorare a celor mai sarace tari de pe planeta, in urmatorii 10 ani, anunta AFP. La ceremonia de deschidere a summit-ului care va dura 5 zile au fost prezenti presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si presedintele turc Abdullah Gül.

In urma discutiilor de la summit, se doreste sa se stabileasca "masuri pentru a construi infrastructura celor mai sarace tari, inainte ca acestea sa atinga o autosuficienta economica, combaterea saraciei si crearea de locuri de munca decente", au indicat reprezentantii ONU in deschiderea summit-ului.

Un alt subiect fierbinte pe agenda discutiilor va fi cresterea preturilor la alimente, sursa de tulburari sociale si politice.

La summit iau parte reprezentantii tarilor cel mai putin dezvoltate (33 din Africa, 14 din Asia, plus Haiti). Aceste tari au o populatie de 645 de milioane de locuitori, care ar urma sa se dubleze pana in 2050.

Conferinta ONU pe aceasta tema are loc la fiecare 10 ani. Aceasta este a patra conferinta de acest fel, primele 3 fiind gazduite de Franta (1981 si 1990) si de Bruxelles (in 2001).