Fondatorul al-Qaida, Osama ben Laden, a avertizat ca nu va fi securitate in Statele Unite fara "securitate in Palestina", intr-un mesaj audio inregistrat inainte de uciderea sa de un comando american in Pakistan si publicat duminica pe un site islamist, relateaza AFP.

In mesajul sau adresat presedintelui american, Barack Obama, Osama ben Laden avertizeaza ca "America nu va putea visa la securitate pana cand nu vom trai aceasta securitate in Palestina".

"Este nedrept ca voi sa traiti in pace in timp ce fratii nostri (din Fasia) Gaza traiesc in deznadejde. Prin urmare, cu vointa lui Allah atacurile noastre impotriva voastra vor continua cat timp va continua sprijinul vostru pentru israelieni", a adaugat el, in inregistrare.

"SUA nu pot declara ca organizatia Al-Qaida a fost invinsa din punct de vedere strategic", chiar daca Osama ben Laden a fost ucis, a declarat duminica Tom Donilon, consilier pe probleme de securitate al presedintelui Barack Obama, relateaza AFP. Donilon a mai apreciat ca Ayman al-Zawahiri, al doilea in ierarhia al-Qaida, este "departe de a fi un lider", de talia lui Osama ben Laden.

Pentagonul a difuzat, sambata, inregistrari video ale lui Osama bin Laden, gasite in casa din Abbottabad (Pakistan), dupa ce acesta a fost ucis in urma unui raid al trupelor speciale americane, anunta BBC News. Filmarile il prezinta pe liderul terorist in timp ce priveste la televizor imagini cu el insusi, dar si pregatind un mesaj video adresat SUA.

Informatiile obtinute in urma raidului asupra complexului lui ben Laden sunt valoroase cantitativ si calitativ. Ele arata ca ben Laden a fost implicat in activitatea al-Qaida pana in ultima zi si ofera indicii despre identitatile liderilor retelei, numere de telefon si adrese, precum si despre modul de functionare a organizatiei teroriste.