Ministrul elvetian al Apararii, Ueli Maurer, apreciaza intr-un interviu publicat duminica de un ziar national ca nu era de competenta presedintelui american Barack Obama sa anunte la televiziune in direct moartea lui Osama bin Laden. "Cand un presedinte anunta o astfel de veste, pentru mine este problematic. Cu aceasta abordare se situeaza la acelasi nivel cu un terorist", a declarat ministrul de extrema-dreapta pentru ziarul Der Sonntag, citat de AFP.

"Acest lucru face intr-adevar din ben Laden un martir", a spus el, adaugand ca moartea liderului al-Qaeda ar fi trebuit sa fie anuntata de catre un purtator de cuvant sau printr-un comunicat.

Maurer considera ca anuntul privind moartea lui Bin Laden este un lucru bun in vederea campaniei prezidentiale de la Casa Alba, dar ca acest lucru nu face decat sa situeze la acelasi nivel o organizatie terorista si pe presedintele celei mai puternice tari a lumii.

"Un presedinte al Statelor Unite nu ar trebui sa anunte asa ceva", a spus el, estimand ca aceast lucru va incuraja si alte grupuri sa urmeze practicile al-Qaeda.

Obama a anuntat in noaptea de duminica spre luni la televiziune moartea lui bin Laden, ucis de un comando american, intr-un oras din Pakistan.

Moartea lui Osama ben Laden in cursul unei operatiuni aprobate personal de Barack Obama ar urma sa ii aduca beneficii politice imediate presedintelui american, care tocmai s-a lansat in campania pentru un nou mandat in vederea alegerilor din 2012, comenta in urma cu cateva zile AFP.

Chiar in momentul in care Obama confirma in direct in fata camerelor de filmat, duminica seara, moartea liderului al-Qaida, mii de persoane, alertate de informatiile care au aparut cu cateva minute inainte, scandau "USA, USA!" la 200 de metri de el, in fata Casei Albe.

Obama a anuntat ca a dat el insusi ordinul de lansare a atacului asupra vilei din Abbottabad, Pakistan, in care se ascundea ben Laden, o operatiune foarte riscanta care, daca ar fi esuat sau s-ar fi soldat cu morti in randul americanilor, l-ar fi costat pe presedinte ca imagine si autoritate.