Dezvaluirile ca spionii americani l-au monitorizat pe Osama bin Laden, dintr-un adapost ascuns, timp de luni de zile inaintea raidului in care a fost lichidat liderul terorist, starneste si mai multa consternare in Pakistan, unde armata se confrunta deja cu critici aspre, scrie The Guardian.

Presa americana a relatat vineri ca agenti CIA, ascunsi intr-o casa inchiriata, au derulat o ampla misiune de monitorizare a ascunzatorii lui bin Laden, folosind un arsenal de echipamente de supraveghere de inalta tehnologie, ce includea obiective telefoto, sisteme de ascultare si inregistrare sau radare care sa detecteze posibile tuneluri de evadare.

A fost cea mai sensibila operatiune a CIA din ultimii 10 ani, atat de intensa ca agentia de spionaj a SUA a fost nevoita sa ceara, toamna trecuta, fonduri de urgenta de zeci de milioane de dolari pentru continuarea misiunii, a mai scris presa americana.

Dezvaluirile pun astfel intr-o lumina si mai jenanta armata pakistaneza, care este deja aspru criticata pentru esecul de a-l localiza pe Osama bin Laden in Abbottabad, un oras-garnizoana care gazduieste Academia Militara Pakistaneza, unde se antreneaza ofiterii din intreaga tara.

Acum se pare ca serviciile secrete pakistaneze au esuat si in legatura cu detectarea echipei CIA, care, la fel ca bin Laden, opera chiar sub nasul lor. "Acest lucru le creeaza si mai multa neplacere si ii face sa para si mai incompetenti", spune Najam Sethi, un cunoscut analist pakistanez.

De altfel, revista americana Newsweek scria vineri, citand surse oficiale, ca seful serviciilor secrete pakistaneze, generalul Shuja Pasha, a fost pe cale sa demisioneze in urma valvei create de descoperirea lui bin Laden in Pakistan.

CIA si-a stabilit ascunzatoarea secreta candva dupa luna august a anului trecut, dupa ce serviciile secrete americane au descoperit casa in care locuia mesagerul de incredere al lui Osama bin Laden, un barbat indentificat de americani ca fiind seicul Abu Ahmed al-Kuwaiti. O echipa a CIA a inchiriat o locuinta in apropiere, avand misiunea de "a-l gasi si rezolva" pe bin Laden, potrivit Washington Post.

Eforturile spionilor americani de a evita sa fie descoperiti de omologii lor pakistanezi ridica intrebari si despre cat de usor poate opera CIA in aceasta tara. "Ei detin controlul asupra locului, de aceea sunt serviciile pakistaneze atat de suparate", a mai spus Sethi.