Rusia si China au anuntat vineri ca isi vor uni eforturile pentru a obtine o incetare a focului in Libia, reafirmandu-si opozitia de principiu fata de orice ingerinta sau o interventie terestra in aceasta tara, relateaza AFP.

"Am convenit sa ne coordonam eforturile pentru a permite stabilizarea situatiei si pentru a impiedica dezvoltari incontrolabile" in Libia, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, dupa o intalnire cu omologul sau chinez Yang Jiechi.

Moscova si Beijingul impartasesc opinia potrivit careia "fiecare popor trebuie sa-si determine singur destinul, fara ingerinte", a subliniat el, in cadrul unei conferinte comune de presa.

"Convingerea noastra este ca sarcina cea mai importanta este sa obtinem o incetare imediata a focului", a declarat la randul sau ministrul chinez, subliniind ca tara sa "se pronunta intotdeauna impotriva recurgerii la forta in relatiile internationale".

Serghei Lavrov a acuzat ceea ce el numeste intentia grupului de contact asupra Libiei, format la initiativa statelor occidentale, si la care nu participa nici Moscova si nici Beijingul, de a-si extinde competenta si asupra altor crize din regiune.

"Aceasta structura, care se autoproclama, incearca din ce in ce mai mult sa-si atribuie un principal in determinarea politicii comunitatii internationale in privinta Libiei", a declarat Lavrov.

"Se ridica deja voci pentru ca aceasta structura sa decida ce ar trebui facut si in privinta altor tari din regiune", a adaugat el.

Grupul de contact, creat la Londra la finele lui martie, include state occidentale precum Statele Unite, Marea Britanie si Franta, tari arabe, in special Iordania, Qatar si Maroc, si organizatii internationale, printre care ONU, Liga Araba si NATO.