Spionii rusi arestati in Statele Unite in iunie 2010 au fost tradati de un colonel din serviciul rusesc de informatii externe (SVR) - un om care "iubea banii si ii placea sa bea" - pentru 20.000 - 30.000 de dolari, a declarat un oficial de rang inalt din SVR care, sub protectia anonimatului, a spus ca acesta ar trebui impuscat.

SVR considera ca actul de tradare comis de colonelul Alexandr Poteev - care a fugit in Statele Unite - nu a fost motivat de ideologie, ci de bani, a declarat, pentru cotidianul Izvestia, preluat de AFP, aceasta sursa din serviciile secrete.

"S-a vandut la modul ordinar. Pentru bani si doar pentru bani. Avea doua puncte slabe - iubea banii si ii placea sa bea", a afirmat aceasta sursa.

"Cate pagube facute tarii sale si colegilor lui doar pentru ca avea nevoie de 20.000 sau 30.000 de dolari! Ar trebui impuscat. Poteev este un veritabil tradator. Inainte, oameni de genul asta erau impuscati, pe buna dreptate", a adaugat el.

Colonelul Alexandr Poteev, care era director adjunct al departamentului America din directia "S" (reteaua sub acoperire) din SVR, va fi judecat in Rusia pentru inalta tradare, a anuntat marti FSB (serviciul federal de securitate, fostul KGB).

Cei zece agenti sub acoperire, printre care si acum celebra Anna Chapman, au fost arestati in vara anului trecut in SUA, fiind ulterior repatriati la Moscova intr-un schimb de spioni demn de razboiul rece.

Colonelul Alexandr Poteev a fugit in SUA cu putin timp inainte de vizita efectuata de presedintele rus Dmitri Medvedev in America.