Osama bin Laden nu era inarmat, atunci cand trupele speciale americane au intrat in ascunzatoarea lui din Pakistan, a dezvaluit marti seara Casa Alba, dar liderul al-Qaida a opus rezistenta inainte de a fi impuscat.

In urma unor informatii contradictorii, chiar false, in unele cazuri, atribuite unor oficiali americani cu privire la circumstantele mortii lui bin Laden, in noaptea de duminica spre luni in Pakistan, purtatorul de cuvant al Casei Albe Jay Carney a venit marti seara in fata presei cu o versiune oficiala si detaliata a operatiunii, scrie Reuters.

El a preluat o expresie folosita de un jurnalist, "ceata de razboi" pentru a justifica comunicarea confuza pe aceasta tema in primele ore imediat dupa uciderea liderului al-Qaida.

"Prin ordin al presedintelui, o mica echipa din SUA a luat cu asalt un complex securizat situat intr-o suburbie a Islamabadului cu scopul de a-l captura sau a-l ucide pe Osama bin Laden", a spus el, citind un text pregatit de catre Departamentul Apararii.

Trupa de comando a gasit acolo trei familii, inclusiv pe cea a lui bin Laden, in doua cladiri separate ale complexului. Unii au evacuat prima cladire in care traiau de trei familii, altii au intrat la parterul casei lui bin Laden, unde era o alta familie. Fortele speciale americane au ucis doi "soli" ai lui bin Laden si o femeie, "intr-un schimb de focuri", a spus Carney, care a corectat o declaratie anterioara de la Washington potrivit careia femeia a fost folosita de bin Laden ca scut uman.

Dianne Feinstein, presedinta comisiei senatoriale de Informatii a spus ca ea a fost, probabil, sotia unuia dintre mesagerii liderului al-Qaida.

Potrivit lui Carney, trupele speciale l-au descoperit bin Laden si pe apropiatii lui la primele doua etaje ale cladirii.

Sotia lui Osama bin Laden "a inceput sa se agite in fata americanilor" si a fost ranita la picior. Ea nu a fost ucisa, contrar a ceea ce declarase luni un oficial de la Casa Alba.

Purtatorul de cuvant al presedintiei a refuzat sa furnizeze detalii suplimentare cu privire la comportamentul lui Osama bin Laden in timpul asaltului. A opune rezistenta nu inseamna neaparat folosirea unei arme de foc, a precizat el. "Mai multe detalii vor fi furnizate cand acestea vor fi disponibile", a spus oficialul.

UPDATE Un oficial american a declarat pentru Fox News ca Bin Laden a parut ca incearca sa ajunga la o arma, inainte de a fi impuscat.

La emisiunea "NewsHour" de la postul public de televiziune PBS, directorul CIA Leon Panetta a spus nu a existat nici o comunicare verbala intre bin Laden si trupele americane.

"Sa fiu sincer, nu cred ca el a avut timp sa spuna nimic", a spus Panetta.

"A facut gesturi care erau in mod clar o amenintare reala pentru oamenii nostri si de aceea au tras", a adaugat el.

In timpul raidului, care a durat 40 de minute, fortele "Navy Seals" s-au confruntat cu numeroase focuri de arma.

"Ne-am asteptat la rezistenta acerba si asta s-a si intamplat. Au fost multi oameni inarmati in complex", a explicat Jay Carney.

Membrii familiei lui Osama bin Laden sunt in custodia autoritatilor pakistaneze care vor decide soarta lor, a mai precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe.