Agentia afgana de informatii a semnalat Statelor Unite casa "suspecta" in care a fost ucis Osama bin Laden, a precizat marti un responsabil al Directiei nationale de Securitate din Afganistan, pentru AFP.

"Locuinta unde Osama bin Laden a fost ucis a fost semnalata prima data de informatorii afgani", a declarat responsabilul, care a subliniat ca agentii afgani nu au banuit ca liderul al-Qaeda va putea fi gasit aici.

Potrivit acestuia, agentii afgani, care operau la tabara de refugiati de la Haripur, nu departe de Abbottabad, au notat "miscari suspecte in jurul casei".

"Am plasat casa sub supraveghere, ceea ce ne-a facut sa ne gandim ca liderii teroristi de rang inalt se ascund aici. Ne-am gandit initial ca aici traieste Mawlawi Abdul Kabir", unul dintre liderii talibanilor afgani.

In august anul trecut, potrivit sursei, aceasta informatie "a fost impartasita cu americanii, care au fost foarte interesati", insa afganii nu s-au implicat in ancheta sau operatiunea care a urmat.

SUA au declarat ca au descoperit vila de la Abbottabad in august, dupa ce au identificat, in 2007, un mesager al lui Bin Laden pe care l-au urmarit cu atentie.