Dupa o calatorie de peste trei ani si jumatate de la lansarea sa, sonda americana Dawn se apropie tot mai mult de Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul solar, a anuntat Agentia Spatiala Americana (NASA). Se asteapta sa ajunga pe orbita sa in data de 16 iulie, a precizat NASA.

Dawn este inca la 1,21 milioane de kilometri de la destinatie sau de aproximativ trei ori distanta Pamant-Luna.

"Ne simtim un pic ca si Cristofor Columb apropiindu-se de pamantul lumii noi", a declarat principalul responsabil de misiune, omul de stiinta Christopher Russell, de la Universitatea UCLA, in Los Angeles.

"Echipa Dawn este nerabdatoare sa inceapa sa cartografieze acest pamant necunoscut", a spus acesta intr-o declaratie.

Dotata cu un motor alimentat electric care ofera o forta constanta si ii permite sa atinga treptat viteze foarte mari, Dawn va intra pe orbita Vesta incet atunci cand se va afla la aproximativ 16.000 km.

Sonda va intra apoi intr-o prima etapa a lungii sale calatorii in jurul Vesta in iulie 2011. Isi va relua apoi calatoria sa la inceputul anului 2012 pentru a ajunge in jurul Ceres, un alt asteroid mare aflat intre Marte si Jupiter, la care va ajunge in februarie 2015, parcurgand in total 5,1 miliarde de km.

Principalul obiectiv al misiunii Dawn (programata sa dureze opt ani), este "de a captura primele momente ale nasterii sistemului solar" acum 4,6 miliarde de ani si de a incerca sa inteleaga formarea acestor doi asteroizi intre Marte si Jupiter, potrivit NASA.

Al doilea obiectiv este de a determina natura elementelor care formeaza aceste entitati de tip terestru. In cele din urma, sonda robot ca masurile de 1,64 metri lungime si 1,27 metri latime, va examina de ce Vesta si Ceres s-au format si s-au dezvoltat complet diferit, care ar trebui sa ne ajute sa intelegem rolul apei in evolutia celor doi asteroizi.