Uciderea lui Osama bin Laden este pur si simplu infaptuirea actului de justitie, insa ea nu va avea impact asupra razboiului general impotriva Islamului, care dureaza, cu intensitate mai mica sau mai mare, de aproape 1.400 de ani, a declarat Bruce Tefft, un fost agent al Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Expertul, care a lucrat ani de zile in zona Orientului Mijlociu, e convins ca reteaua terorista va realiza, in cateva luni sau in urmatorii ani, un "atac masiv ca razbunare". Tefft spune ca eliminarea lui Osama este "si o victorie a lui George W. Bush".

Iata cateva dintre declaratiile facute pentru HotNews.ro de fostul agent CIA:

* bineinteles ca sunt incantat ca unul dintre cei mai mari ucigasi in masa din lume a primit, cu intarziere, pedeapsa meritata.

* exista un numar de motive pentru care a durat atat de mult (n.red. ca Osama bin Laden sa fie ucis), printre acestea fiind si acela ca Islamul este o ideologie terorista, ai carui adepti l-au sprijinit, l-au protejat si l-au ascuns pe bin Laden. Un alt motiv, mult mai direct, este acela ca, dupa ce a fugit din Tora Bora, bin Laden s-a ascuns, pentru cea mai mare parte a acestei perioade, in Iran, unde s-a aflat sub protectia Garzii Revolutionare iraniene, lucru care a blocat accesul efectiv al occidentalilor la el.

* cand a facut greseala sa se mute in Pakistan, sub protectia ISI (serviciul secret pakistanez, jumatate format din sustinatorii lui bin Laden, jumatate din ofiteri seculari, antrenati de britanici), seful Al-Qaeda s-a expus in mod clar, fiind descoperit si eliminat.

* Osama bin Laden isi astepta de mult moartea (in special dupa atacurile de la 11 septembrie 2011) si a pregatit Al-Qaeda si adeptii sai pentru acest lucru. Al-Qaeda este o organizatie puternic descentralizata, care actioneaza acum precum o franciza. Moartea sa va avea astfel un impact redus asupra organizatiei.

* bin Laden a fost, dupa atacurile din 2001, mai ales un conducator spiritual, in timp ce altii, in special numarul 2 din retea, Ayman al-Zawahiri, au planificat, au organizat si au condus actiunile teroriste la nivel global. Acest lucru nu se va schimba.

* razboiul impotriva Islamului va continua, cu Al-Qaeda in prim-plan si DA, cateva luni sau poate cativa ani de-acum inainte, vom fi martorii unui atac masiv ca razbunare (aceasta pentru ca Al-Qaeda are intotdeauna nevoie de timp pentru a planifica, pregati, repeta si pune in aplicare atacurile sale). Dar am fi vazut aceste atacuri si daca Osama bin Laden ar mai fi fost in viata.

* uciderea lui Osama bin Laden este pur si simplu infaptuirea actului de justitie, insa ea nu va avea un impact in razboiul general impotriva Islamului, care dureaza, cu intensitate mai mica sau mai mare, de aproape 1.400 de ani

* moartea lui bin Laden nu a fost rezultatul niciunei strategi sau practici care are legatura cu presedintele Barack Obama si el va primi putin credit pentru continuarea politicii lui Bush de a-i vana pe cei responsabili pentru atacurile de la 11 septembrie. In plus, alegerile prezidentiale din SUA sunt inca mult prea departe pentru ca moartea lui bin Laden sa aiba vreun impact asupra lor. Obama va pierde alegerile din cauza incapacitatii sale atat in ceea ce priveste afacerile interne, cat si in ceea ce priveste economia: mai ales a esecului sau de a transforma economia SUA intr-una socialista.

* tot ceea ce Obama a facut in razboiul impotriva Islamului a fost sa continue politicile lui Bush, atat pe plan intern, cat si in strainatate.

* aceste politici (n.red. ale lui George W. Bush) sunt cele care, intr-un final, au dus la eliminarea lui bin Laden. Aceasta ESTE si victoria lui Bush.