Presedintele Comisiei de Aparare din Senatul american, Carl Levin, a declarat luni ca serviciile de securitate pakistaneze trebuie sa raspunda intrebarilor cu privire la descoperirea lui Osama bin Laden intr-o zona importanta din Pakistan, in care locuiau militari, relateaza Reuters.

"Cred ca armata si serviciile secrete pakistaneze au o multime de intrebari la care trebuie sa ne ofere raspunsuri, cu privire la locul, perioada si mai ales faptul ca, aparent, complexul respectiv a fost construit pentru bin Laden, dar si despre proximitatea acestuia de sediul Armatei pakistaneze", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, democratul Carl Levin, care prezideaza Comisia serviciilor armate din Senat.

Serviciile secrete americane au reusit sa stabileasca in vara anului trecut locul in care locuia Osama bin Laden in Pakistan: un "complex din Abbottabad", intr-un cartier locuit de militari pensionari. Informatiile, citate de AFP, au fost oferite presei luni de un inalt oficial american, sub protectia anonimatului.

Locuinta lui Osama bin Laden

Complexul este situat pe un vast teren, in cochetul orasel Abbottabad. A fost construit, in 2005, la capatul unei stradute neasfaltate. De atunci, alte case au fost construite in apropiere.

Zidurile au o inaltime de 5,5 metri, peste care se ridica sarma ghimpata, iar accesul era posibil doar prin "doua porti securizate".

Ocupantii cladirii isi ardeau gunoiul, desi vecinii lor beneficiau de un serviciu de salubritate.

Imobilul are putine ferestre, pe fatada exterioara, iar un zid de doi metri, amplasat pe terasa, proteja locatarii de privirile indiscrete, atunci cand urcau pe acoperis.

Locuinta nu avea internet si nici telefonie.