Marea Moschee din Paris si-a exprimat, luni, nedumerirea cu privire la informatiile difuzate de presa, potrivit carora cadavrul lui Osama bin Laden a fost scufundat in mare, apreciind ca acest lucru "este total contrar regulilor sfinte ale Islamului", transmite AFP.

Potrivit canalelor de televiziune americane CNN si MSNBC, trupul neinsufletit al lui Osama bin Laden a fost aruncat in mare, intr-un loc neprecizat, funeraliile respectand traditiile musulmane.

O sursa din anturajul lui Dalil Boubakeur, rectorul Marii Moschei din Paris si fost presedinte al Consiliului francez al cultului musulman, s-a declarat "foarte surprinsa" de aceste informatii, care "trebuie sa fie verificate".

Sursa a subliniat ca, potrivit traditiei musulmane, "corpul unui defunct trebuie mai intai spalat cu apa si sapun, apoi numai cu apa limpede, iar in final cu apa amestecata cu camfor, inainte de a fi infasurat in trei bucati de panza".

"Inhumarea se face in pamant, fara sicriu. Trupul neinsufletit trebuie amplasat paralel cu Mecca, capul defunctului usor intors spre dreapta, pentru ca fata acestuia sa fie indreptata spre Kaaba, sanctuarul sfant al Mecca", a explicat sursa.

Nicio confirmare oficiala a scufundarii in mare a cadavrului lui bin Laden nu a fost facuta pana acum. "Ne asiguram ca trupul sau este tratat in acord cu practica si traditia musulmana. Este un lucru pe care il luam foarte in serios", a declarat un inalt oficial din cadrul administratiei americane.

Potrivit The Guardian, trupul lui bin Laden a fost scufundat in mare pentru a se evita transformarea mormantului acestuia in loc de pelerinaj, asa cum s-a intamplat in cazul lui Sadam Hussein.

UPDATE - Islamul se opune practicii scufundarii in apa a trupurilor neinsufletite, a declarat luni un oficial al Universitatii Al-Azhar din Cairo, cea mai prestigioasa institutie a islamului sunit, cu privire la informatiile despre scufundarea in mare a cadavrului lui bin Laden.

"Daca este adevarat ca i-au aruncat cadavrul in mare, Islamul este total impotriva acestui gen de comportament", a declarat pentru AFP Mahmoud Azab, consilierul pentru dialog interreligios al marele imam Ahmad al-Tayeb. Acesta a precizat ca o declaratie in acest sens a marelui imam al Al-Azhar va trebui difuzata.

"Islamul nu accepta scufundarea in apa, doar inmormantarea", cu exceptia cazurilor in care acest lucru este inevitabil, precum victimele unui naufragiu, de exemplu, a mai explicat consilierul.

"Trupul are o anumita demnitate, daca este vorba de o persoana ucisa sau care a murit din cauze naturale. Trebuie sa respectam trupul unei fiinte umane, credincios sau nu, musulman sau nu", a subliniat acesta.

AFP noteaza ca trupul neinsufletit al unui musulman trebuie spalat de alte persoane de confesiune musulmana si inhumat cat mai curand posibil, de obicei in termen de 24 de ore de cand a survenit decesul. In general, corpul este acoperit cu un giulgiu de culoare alba.