Mii de new-yorkezi au iesit pe strada duminica noaptea, pentru a sarbatori vestea mortii liderului terorist Osama bin Laden, anuntata de presedintele Barack Obama. Rude ale victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001, veterani ai razboaielor din Irak si Afghanistan, dar si new-yorkezi obisnuiti s-au strans la World Trade Center si in Times Square din Manhattan, agitand steaguri americane si scandand "USA! USA!". In acelasi timp, autoritatile au anuntat luarea unor masuri sporite de securitate.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Cel putin 3.000 de persoane au mers in sudul Manhattanului, in zona unde erau Turnurile Gemene. Oamenii, multi dintre ei rude ale victimelor atacurilor din urma cu 10 ani, au cantat imnul national, au aprins lumanari si au aplaudat minute in sir. Atmosfera este de sarbatoare generala, ca de revelion, iar nimeni in New York pare ca nu mai doarme.

Cativa tineri agita un carton pe care au scris: "Obama - 1, Osama - 0". Rudele celor morti in atentatele din 2001 tin in maini portrete ale victimelor, iar multi au ochii in lacrimi.

In Times Square, mii de oameni urmaresc stirile despre Osama bin Laden pe ecrane gigant, in timp ce mai multi cimpoieri scotieni canta cu zgomot in apropiere.

La ora trimiterii acestei corespondente (n.red. ora locala 03.00), mii de oameni continua inca sa fie stransi in zona de la World Trade Center.

Aceeasi atmosfera de sarbatoare generala este si la Washington, unde cateva mii de americani s-au adunat in fata Casei Albe, aplaudand si cantand imnul Statelor Unite. De asemenea, recrutii de la West Point, aflata nu departe de New York, au iesit in curtea academiei militare pentru a sarbatori vestea mortii liderului terorist.

Masuri de securitate sporite la New York

Autoritatile din metropola au anuntat amplasarea de patrule permanente la toate moscheile din oras si la toate ambasadele tarilor din Orientul Mijlociu, la statii de metrou, Penn Station etc.

Prezenta politiei la orele diminetii este sporita in toate statiile de metrou, iar oficialii au indeamnat la "atentie maxima".