Duminica se sarbatoreste Ziua Internationala a Muncii, eveniment marcat prin manifestatii in numeroase orase din intreaga lume. Decizia de sarbatorire a acestei zile a fost luata in 1889, de Congresul Internationalei Socialiste, desfasurat la Paris. Reprezentantii partidelor socialiste si muncitoresti reuniti in capitala Frantei au hotarat organizarea anuala, incepand cu 1 mai 1890, a unei manifestatii muncitoresti, in amintirea victimelor cazute la Chicago in timpul grevei generale din mai 1886.

Defilare la Moscova, 1 mai 2011Foto: Reuters

Greva izbucnita la Chicago, la 1 mai 1886, a paralizat majoritatea activitatilor industriale din metropola americana. Sindicatele muncitorilor din oras manifestau impotriva abuzurilor autoritatilor si ale patronatelor, fiind nemultumite de orogramul de lucru prelungit pana la 12-14 ore, lipsa zilelor libere si concedierile arbitrare. Pozitia muncitorilor era sustinuta de Federatia Organizatiilor Sindicale din SUA, care in 1884 inaintase o rezolutie in care se afirma ca programul de lucru zilnic de opt ore ar trebui sa fie impus dupa 1 mai 1886. Rezolutia facea apel la organizarea unei greve generale pentru ca acest obiectiv sa fie atins.

In acea zi, manifestatii de amploare au avut loc si in alte orase din Statele Unite, insa protestul de la Chicago a fost cel mai important.

Autoritatile si patronatele din Chicago au incercat sa reprime miscarile de protest. La 4 mai, fortele de ordine au deschis focul impotriva manifestantilor, inregistrandu-se morti si raniti, atat in randul manifestantiilor, cat si in cel al politistilor. Lideri sindicali si mai multi anarhisti au fost arestati, fiind acuzati de tulburarile din oras.

In 1889, Congresul constitutiv al Internationalei a II-a de la Paris a decis a decis organizarea anuala, incepand cu 1 mai 1890, a unei manifestatii muncitoresti in amintirea victimelor cazute la Chicago.

De-a lungul timpului, ziua de 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, deseori manifestatiile transformandu-se in confruntari violente intre protestatari de extrema-stanga si fortele de ordine. In unele tarii, precum Australia, Elvetia si Statele Unite, 1 mai nu este o sarbatoare oficiala.

La presiunea sindicatelor, ziua de 1 mai a fost proclamata zi libera in majoritatea statelor occidentale. In tarile comuniste, 1 mai este o sarbatoare de stat, marcata de defilari, spectacole de propaganda si demonstratii de amploare ale muncitorilor.

In Romania, ziua de 1 Mai se sarbatoreste incepand din 1890. Pana in 1989, evenimentul era marcat cu manifestatii uriase ale muncitorilor, insa ziua si-a pierdut din importanta dupa Revolutia din decembrie.

Surse: Agerpres, Wikipedia.

Vezi un material despre originile Zilei Muncii: