Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad va conduce duminica dupa-amiaza consiliul de ministri, a anuntat agentia oficiala Irna, confirmand astfel faptul ca presedintele a decis sa-si reia activitatile oficiale, dupa zece zile de criza politica, relateaza AFP.

Ahmadinejad si-a anulat fara nicio explicatie toate aparitiile publice sau declaratiile incepand din 22 aprilie, boicotand ultimele doua consilii de ministri.

Retragerea sa de pe scena politica, spectaculoasa pentru un presedinte obisnuit sa fie omniprezent in madia, a intervenit dupa ce liderul suprem iranian Ali Khamenei a refuzat demiterea ministrului Informatiilor, Heydar Moslehi, considerat un apropiat al liniei ultra-conservatoare a regimului si care se opune din ce in ce mai de lui Ahmadinejad.

Partizanii si opozantii lui Ahmadinejad au evocat o lupta pentru controlarea serviciilor secrete, in perspectiva urmatoarelor alegeri legislative din martie 2012.

Aceasta decizie a antrenat o criza inedita in fruntea statului, dupa ce Ahmadinejad s-a retras la el acasa, pastrand linistea.

Sambata, Parlamentul i-a cerut presedintelui sa recunoasca autoritatea Liderului suprem, sa accepte decizia acestuia si sa-si reia munca, pentru a "pune capat unei situatii care face jocul dusmanilor" Iranului.

Ayatollahul Khamenei a facut apel, la randul sau, la evitarea "confruntarilor" din sanul regimului, "care fac rau tarii".

Deputatii conservatori care s-au intalnit sambata cu presedintele, intr-o discutie de trei ore, au insistat asupra faptului ca Ahmadinejad si-a reinnoit atasamentul fata de Liderul suprem subliniind "credinta sa inca si mai puternica in velayat-e faqih".

Acest principiu al guvernarii religioase subordoneaza politica religiei si instaureaza suprematia liderului in toate domeniile, potrivit interpretarii curentului conservator, aflat la putere in Iran.