Un grup de militanti din San Francisco, care incearca sa interzica circumcizia la copii, a reusit sa adune cele 12.000 de semnaturi necesare pentru supunerea acestei chestiuni la un referendum, in noiembrie, spre nemultumirea evreilor si a musulmanilor americani, relateaza AFP.

O coalitie de militanti - autointitulati "inactivistii" - au depus saptamana aceasta cele 12.000 de semnaturi necesare, in incercarea de a impune un text legislativ care sa interzica circumcizia inaintea varstei de 18 ani.

Serviciile municipale trebuie acum sa verifice cel putin 7.000 de semanturi. Daca acestea sunt corecte, textul va fi supus unui referendum in noiembrie.

Un numar tot mai mare de militanti anti-circumcizie afirma ca operatia provoaca riscuri pentru sanatate, diminueaza capacitatea sexuala iar acest lucru ar trebui sa fie o alegere personala, si nu impus de parinti.

Unul dintre militanti, Lloyd Schofield, in varsta de 59 de ani, a declarat ca niciun copil nu trebuie fortat sa faca aceasta operatie, considerata de el o "mutilare". "Parintii exista pentru a proteja copiii, nu pentru a le face rau. Circumcizia este nefasta si foarte, foarte dureroasa", sustine acesta.

Mai multe organizatii evreiesti s-au angajat sa organizeze campanii impotriva acestui text, daca se va ajunge la referendum.

"O solutie la o problema care nu exista"

Directorul Ligii anti-defaimare, Daniel Sandman, considera demersul lui Schofield discriminatoriu si gresit, subliniind ca circumcizia este un imperativ in religia iudaica.

"Circumcizia a fost practicata fara niciun pericol de mii de ani", noteaza el. "Suntem in curs de a organiza o mare coalitie de oameni care cred ca acest text reprezinta o atingere directa la religie, la drepturile parintilor si la viata privata".

Circumcizia este larg raspandita si in randul musulmanilor. Purtatorul de cuvant al Consiliului pentru relatiile americano-islamice, Ibrahim Hooper, a afirmat ca grupul sau se va ralia pozitiei evreilor, pentru a apara libertatea religioasa. "Cred ca aceasta interdictie este o solutie la o problema care nu exista", a declarat el.

Opozantii proiectului cred ca acesta nu va trece de justitie, deoarece ar viola principiul libertatii religioase, prevazut in constitutia americana.

"Pro" si "anti" invoca tot felul de argumente medicale pentru a-si apara pozitiile, dar cercetarea medicala nu a reusit pana in prezent sa transeze problema.

Daca textul este votat, orice persoana care recurge la o circumcizie va fi pasibila de o pedeapsa de un an de inchisoare si o amenda de 1.000 de dolari. Doar baietii mai mari de 18 ani pot fi circumcisi.

Sistemul californian permite supunerea la referendum a aproape oricarei propuneri legislative, atata vreme cat se strange semnaturile necesare. Multe legi controversate au fost adoptate pe aceasta baza, in special legea care interzice casatoriile homosexuale.