Philip Morris USA si alti cinci mari producatori de tigari au castigat vineri un proces impotriva a 37 de spitale din statul american Missouri, care cerusera compensatii financiare in valoare de peste 455 de milioane de dolari pentru tratarea unor fumatori ce se imbolnavisera, transmite YahooNews. Institutiile medicale afirmasera in plangerea depusa la tribunal ca producatorii de tutun au oferit produse "periculoase in mod nejustificat".

Spitalele au solictat despagubiri ce mergeau in urma pana in anul 1993. Institutiile medicale cereau acesti bani in compensatie pentru tratarea pacientilor fumatori care nu au avut asigurari si nu si-au platit facturile medicale.

YahooNews scrie ca Philip Morris USA si Lorillard Inc, a treia companie de tutun din Statele Unite, au fost mentionate in reclamatia depusa de spitalele din Missouri. Un reprezentant al Altria Group Inc, care detine Philip Morris USA, a precizat ca "juriul a fost de acord cu compania noastra ca tigarile obisnuite nu sunt defecte sau concepute neglijent".

La randul ei, Lorillard a spus ca martorii au confirmat ca "spitalele nu au fost afectate financiar asa cum au sustinut".

Cazul fost cunoscut sub numele City of St. Louis v. American Tobacco Co. Alte detalii ale verdictului nu au fost prezentate, urmand sa fie date publicitatii ulterior.

Un avocat reprezentand spitalele, Kenneth Brostron, nu a raspuns la o solicitare a AP de a comenta informatia.

Dupa verdictul de vineri, actiunile Altria au urcat cu 34 centi, pana la 26.99 dolari, in timp ce actiunile Lorillard au crescut cu 1.79 dolari, ajungand la 106.59 dolari.