Sicriul cu trupul papei Ioan Paul al II-lea este expus in catedrala Sfantul Petru, dupa ce a fost scos vineri din criptele Vaticanului, in vederea ceremoniei de sanctificare.

Sute de mii de pelerini entuziasti au invadat sambata Roma, cu o zi inainte de beatificarea celui mai carismatic papa din istorie.

Sicriul "este in stare buna de conservare, chiar daca semnele timpului incep sa se manifeste", a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, parintele Federico Lombardi.

Acoperit cu o draperie brodata cu aur, sicriul a fost adus in fata mormantului Sfantului Petru, primul papa, unde va ramane pana duminica dimineata, cand va fi adus in fata altarului catedralei.

Pe masura ce se apropie 'Ziua Z', autobzele, strazile, fatadele cladirilor, inclusiv a celor oficiale, sunt impodobite cu portrete ale fotogenicului Karol Wojtyla, care a condus Biserca Catolica peste un sfert de secol.

Cu sase ani in urma, multimea adunata in fata catedralei Sfantul Petru a strigat "santo subito", in onoarea unui papa care, de-a lungul celor 104 calatorii pe care le-a facut, a modernizat imaginea Bisericii.

Aceasta fervoare l-a convins pe succesorul sau Benedict al XVI-lea sa deschida procedura de beatificare in iunie 2005. Ea s-a terminat in ianuarie 2011.

Pentru a permite beatificarea, un miracol a fost recunoscut: vindecarea calugaritei franceze Marie Simon-Pierre de boala Parkinson. Pentru ca Ioan Paul al II-lea sa devina sfant, va fi nevoie ca un al doilea miracol sa ii fie atribuit.

Reteaua victimelor abuzurilor sexuale comise de preoti (SNAP) a apreciat ca Biserica ar trebui sa "incetineasca" sanctificarea lui Ioan Paul al II-lea, sub pontificatul caruia au avut loc "majoritatea abuzurilor sexuale si a tentativelor de ascundere a acestora".

Duminica dimineata, slujba va fi oficiata de Benedict al XVI-lea. O tapiserie purtand o efigie a lui Karol Wojtyla va fi derulata pe fatada bisericii si un relicvar continand o fiola cu sangele papei va fi prezentat credinciosilor.

Dupa ceremonie, crestinii vor putea defila prin fata siciriului inchis.

Pentru slujba, 80.000 de credinciosi si vor aduna in Piata Sfantul Petru. Alti 100.000 vor fi prezenti pe Via della Conciliazione, marele bulevard care merge dinspre Tibre spre Vatican. Ceilalti vor urmari sanctificarea pe ecrane uriase amplasate in oras.

Se estimeaza ca, in total, beatificarea va fi urmarita de 300.000 - 500.000 de oameni. In afara de italieni, cei mai multi credinciosi vor veni din Polonia si din Spania.

Saisprezece sefi de stat, printre care si controversatul presedinte Robert Mugabe (Zimbabwe), si cinci delegatii de familii regale sunt asteptate in Roma.