Sute de mii de persoane au sarbatorit, vineri, in centrul Londrei, nunta dintre Printul William, nepotul Reginei Elisabeta, si Kate Middleton. Nunta secolului sau chiar a mileniului - asa cum este considerata de britanici - a fost urmarita la televizor de 2 de miliarde de oameni din intreaga lume. Pe timpul desfasurarii ceremoniei, operatiunile de securitate au fost asigurate de 5000 de ofiteri. Joi, au fost arestate 20 de persoane in cursul unor razii efectuate in sudul si estul Londrei, insa ziua de vineri nu a fost marcata de evenimente importante.

Ducele si ducesa de Cambridge, in balconul de la BuckinghamFoto: Agerpres

Evenimentele zilei de la Londra:

UPDATE (ora 15:32): William o saruta iarasi pe sotia sa, dupa ce multimea a strigat in cor: "Sarut-o din nou!"

UPDATE (ora 15:31): Avioanele RAF zboara deasupra Palatului si a multimii entuziasmate.

UPDATE (ora 15:30): Ducele si ducesa de Cambridge au salutat multimea de la balconul Palatului Buckingham. Cei doi s-au sarutat in uralele multimii. In balcon se afla Regina si printul consort, printul Charles si Camilla, parintii miresei, Pippa Middleton, printul Harry.

UPDATE (ora 14:45): William si Kate participa la sedinta foto oficiala.

UPDATE (ora 14:30): Invitatii incep sa soseasca la Palatul Buckingham, unde va avea loc o receptie.

UPDATE (ora 14:25): Cei doi au ajuns la resedinta oficiala regala. William si Kate urmeaza sa salute multimea de la balconul palatului Buckingham.

UPDATE (ora 14:10): Printul William si sotia sa parcurg drumul spre Buckingham in trasura 1902 State Landau deschisa, folosita de Charles si Diana la nunta lor din 1981.​ Amandoi zambesc si saluta admiratorii care ii ovationeaza. Trasura este insotita de garzi pe cai.

UPDATE (ora 14:05): William si Kate ies din Westminster Abbey, urmand sa se indrepte spre Palatul Buckingham. In fata catedralei, cei doi au fost salutati de multimea entuziasmata. Ei s-au suit in trasura descoperita pentru a parcurge drumul spre palat.

UPDATE (ora 13:55): Mirii au semnat in capela registrele de nunta, ale catedralei si ale Curtii Regale.

UPDATE (ora 13:45): Cei prezenti in catedrala au ascultat in picioare imnul national britanic.

William si Kate

William si Kate

Foto: Reuters

UPDATE (ora 13:40): Presa britanica scrie ca oamenii de pe strazi si din localuri au izbucnit in urale in momentul in care William si Kate au fost declarati sot si sotie.

UPDATE (ora 13:35): Episcopul Londrei, Richard Charters, i-a binecuvantat pe cei doi soti: "Dumnezeul iubirii si-a inaltat aripile".

UPDATE (ora 13:20): Fratele miresei,James Middleton, a citit din Evanghelie, Romani 12:1, 2, 9-18.

UPDATE (ora 13:20): Printul William si Kate Middleton au fost declarati sot si sotie de Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

UPDATE (ora 13:17): Cei doi au depus juramintele de credinta

UPDATE (ora 13:05): A inceput ceremonia religioasa. In fata altarului se afla Printul William, printul Harry, Kate Middleton si tatal ei.

UPDATE (ora 13:00): Kate Middleton a ajuns la Westmisnter, in uralele multimii. Sora ei, Pippa, ii poarta trena. Mireasa este insotita la altar de tatal sau.

UPDATE (ora 12:55): Pe strazile din centrul Londrei se afla cel putin un milion de persoane, britanici, dar si turisti veniti din intreaga lume.

UPDATE (ora 12:50): Kate Middleton, insotita de tatal ei, pleaca de la Hotelul Goring spre catedrala. Ea saluta multimea din masina. Pe intreg traseul, mii de oameni aplauda la trecerea miresei.

UPDATE (ora 12:48): Regina Elizabeta a II-lea si Ducele de Edinburgh au ajuns la catedrala, fiind aplaudati minute in sir de cei prezenti in faa Westminster. Regina este imbracata in galben.

UPDATE (ora 12:40): Printul Charles si sotia lui, Camilla, se indreapta spre Westminster Abbey.

UPDATE (ora 12:30): La Westminster incep sa soseasca membrii familiilor regale straine.

UPDATE (ora 12:20): Printul William, insotit de fratele sau, printul Harry, a ajuns la Westminster Abbey. Harry este cavalerul de onoare. William este imbracat in costum militar rosu, cu sireturi.

UPDATE (ora 12:15): Printul William a parasit Clarence House si se indreapta spre catedrala londoneza. Multimea ovationeaza si aplauda entuziasmata.

UPDATE (ora 11:40): Premierul britanic David Cameron, primarul Londrei Boris Johnson, fostul prim ministru John Mayor si cantaretul Elton John sunt printre invitatii care au ajuns la Westminster Abbey.

UPDATE (ora 11:15): David si Victoria Beckham au ajuns la catedrala, fiind ovationati de multimea entuziasmata.

UPDATE (ora 10:15): Invitatii au inceput sa soseasca la Westminster Abbey din Londra. Primii care intra in catedrala sunt ambasadorii si membrii corpului diplomatic.

UPDATE (ora 10:05): Coresponedentul HotNews.ro la Londra relateaza ca mii de oameni se afla in fata Buckingham Palace, atmosfera fiind una de sarbatoare generala.

Momentul binecuvantarii

Momentul binecuvantarii

Foto: Reuters

UPDATE (ora 10:00): Printul William si Kate Middleton au fost numiti Duce si Ducesa de Cambridge de catre Regina Marii Britanii, respectand astfel traditia acordarii de titluri nobiliare in ziua nuntii. William va purta si titlul de Conte de Strathearn si Baron de Carrickfergus.

In capitala Marii Britanii se afla peste 8.000 de jurnalisti. YouTube a transmi live nunta, pe un canal creat special in acest sens, care a inceput sa emita la ora 12.00, ora Romaniei. TheRoyalChannel transmite si inregistrarea intregii ceremonii, in varianta BBC.

De asemenea, majoritatea marilor televiziuni britanice si americane si-au creat canale speciale pentru acest eveniment, unele folosind serviciile platformelor livestream.com sau ustream.tv. Printre cei care au inceput inca de dimineata transmisia online de la nunta regala se numara BBC, CBS, ABC, FOX, Associated Press, The Insider si PBS. O parte dintre acestia si-au adaptat streaming-urile pentru a putea fi vazute si de pe terminale mobile care functioneaza cu sisteme iOS sau Android.

La ceremonia religioasa de la Westminster Abbey participa 1900 de invitati, printre care si David Beckham, Elton John sau Guy Ritchie. 600 dintre acestia au fost invitati la receptia de pranz de la Palatul Buckingham, iar 300 de persoane vor participa la dineul dat spre seara de printul Charles, transmit agentiile internationale de presa.

Printre invitati se numara si Regele Mihai si ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Ion Jinga.

Programul ceremoniei:

  • ora 10:15 - 11:45 (ora Romaniei): sosirea celor 1.900 de invitati. Acestia s-au asezat la locurile stabilite. Doar capetele incoronate britanice sau straine au dreptul de a ajunge mai tarziu
  • ora 12:45: Printul William soseste la Catedrala Wesrminster Abbey
  • ora 13:00: a ajuns la Catedrala Westminster Abbey si Kate Middleton, care poarta o rochie de mireasa de culoarea fildesului
  • ora 15:30: Cei doi miri vor aparea in balconul palatului Buckingham de unde ii vor saluta pe cei care au venit sa-i vada cu aceasta ocazie.

Deoarece vremea le-a permis, mirii s-au deplasat catre Palatul Buckingham cu trasura descoperita pe care au folosit-o la nunta lor in urma cu 30 de ani parintii printului William, Charles si Lady Diana. Ceremonia a durat in jur de o ora si 15 minute, dupa care cuplul proaspat casatorit s-a indreptat catre Palatul Buckingham, unde Regina Elisabeta a II-a gazduieste o receptie in onoarea lor.

O a doua receptie va avea loc mai pe seara si va fi organizata de printul Charles, la acest eveniment urmand sa participe prietenii familiei regale.

Este de asteptat ca mireasa sa urmeze traditia regala si sa-si lase buchetul la Mormantul Soldatului Necunoscut. Gestul a fost facut in 1923 de regina Elisabeta. De atunci, traditia a fost urmata de miresele care s-au casatorit in Catedrala Westminster Abbey.

Relatia dintre Printul William si Kate Middleton dureaza de aproape zece ani.