Recensamantul dat publicitatii joi indica o populatie chineza care a ajuns la 1,34 miliarde de persoane pana in 2010 - cu 73,9 milioane mai mult decat in anul 2000, marcata de tendinta de imbatranire, jumatate dintre chinezi locuind in zonele urbane, relateaza BBC. Politici precum cea a unui singur copil pentru o familie a redus ritmul de crestere, iar persoanele cu varsta de peste 60 de ani reprezinta 13,3% din populatie, cu 3% mai mult decat in anul 2000.

Proportia copiilor de sub 14 ani este 16,6%, in scadere cu 6 puncte procentuale fata de recensamantul din urma cu 10 ani.

Studiul arata ca 49,7% dintre chinezi traiesc acum la orase, fata de 36% in 2000.

Controlul strict al guvernului asupra familiei, inclusiv politica prin care in general familiile urbane nu au voie sa aiba mai mult decat un copil, au redus ritmul anual de crestere al populatiei pana la sub 1%. Se preconizeaza ca rata va deveni negativa in urmatoarele decenii.

Presa a speculat in ultima vreme pe marginea intentiei autoritatilor de a renunta la aceasta politica, introdusa in 1980 ca masura temporara pentru a frana cresterea populatiei, si de a permite familiilor sa aiba doi copii.

Potrivit unor specialisti in demografie, limitele impuse familiei chineze are putea afecta viitorul economiei, existand mai putini oameni care sa aiba grija de cei batrani sau sa munceasca in sectoarele care au transformat China in a doua cea mai puternica economie a lumii.

Primul recensamant al Chinei, realizat in 1953, arata o populatia de 594 de milioane.