Exilatii tibetani au ales un profesor de drept, absolvent al Universitatii Harvard, pentru a deveni liderul lor politic, transmite Reuters. Lobsang Sangay (42 de ani) a fost ales de 55% din totalul alegatorilor tibetani, el urmand sa il inlocuiasca pe Dalai Lama.

Lobsang Sangay Foto: Reuters

Sangay a primit 27.051 din voturi, reusind sa-i invinga pe ceilalti doi candidati la functia de premier tibetan.

"Comisia Electorala a Administratiei Centrale Tibetane a Inaltimii sale Dalai Lama l-a declarat pe doctorul Lobsang Sangay cel de-al treilea kalon tripa", a declarat seful Comisiei Electorale, Jampal Chosang, folosind denumirea tibetana pentru functia de prim ministru.

Potrivit analistilor, alegerea lui Sangay va aduce cu sine un guvern tibetan in exil mult mai radical, care va cauta sa obtina autonomia regiunii fata de China si sa impiedice o posibila criza la nivelul conducerii tibetane in eventualitatea mortii lui Dalai Lama.

Nascut intr-o tabara de refugiati din India in 1968, Sangay a castigat o bursa Fulbright la Harvard, unde si-a luat doctoratul in drept. In timpul studentiei in New Delhi, el a fost lider al Congresului tineretului tibetan, care solicita independenta totala fata de China.

In calitate de premier tibetan, el va trebui sa se mute in orasul indian Dharamsala, unde se afla guvernul in exil format dupa 1959.

In martie, Dalai Lama (75 ani) a anuntat ca va ceda puterea politica unui lider ales de diaspora tibetana. El va continua sa fie lider spiritual al poporului sau, care il venereaza ca reincarnare a lui Buddha.

"Tibetanii au nevoie de un lider, ales liber de popor, caruia sa ii transmita puterea. Acum am ajuns clar la momenul in care trebuie sa realizam acest lucru", a spus liderul spiritual tibetan. El a anuntat atunci ca va propune amendamente la Carta Tibetanilor in Exil pentru a realiza schimbarea.

Autoritatile de la Beijing au afirmat ca anuntul lui Dalai Lama este un "siretlic" pentru a "insela comunitatea internationala".

"Dalai Lama a mai vorbit deseori despre retragerea sa in anii anteriori. Cred ca este vorba de siretlicuri pentru a pacali comunitatea internationala", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe chinez.