Sefii sau reprezentantii a 61 de triburi libiene si-au afirmat dorinta de a construi o "Libie unita", dar fara Muammar Gaddafi la conducere, printr-o declaratie comuna data publicitatii miercuri la Paris de scriitorul francez Bernard-Henri Lévy, sustinator al Libiei libere, potrivit AFP.

"Cu toate amenintarile la adresa unitatii tarii noastre, cu toata propaganda dictatorului si a familiei sale, noi spunem ca nimic nu ne va diviza. Impartasim acelasi ideal al unei tari libere, democratice si unite", se arata in declaratia semnata pe 12 aprilie la Benghazi, fieful rebelilor libieni.

"Libia de maine, odata cu plecarea dictatorului, va fi o tara libera iar noi vom fi liberi sa cream o societate civila dupa dorintele noastre", spun cei 61 de semnatari ai textului.

"Cei 61 de semnatari acopera intreg teritoriul Libiei", a anuntat Bernard-Henri Lévy.

Pe data de 17 martie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie care autorizeaza crearea unei zone de excludere aeriana in Libia si folosirea fortei pentru protejarea populatiei libiene de trupele colonelului Gaddafi. Expertii au avertizat insa ca razboiul din Libia ar putea fi unul de durata, in conditiile in care atacurile aliatilor sunt doar aeriene si nu si la sol, iar Muammar Gaddafi refuza sa renunte la putere.