Opt militari si un contractor, toti americani, au fost ucisi miercuri dupa ce un pilot din Fortele Aeriene afgane a deschis focul asupra lor, intr-o cladire aflata pe aeroportul din capitala Kabul, a anuntat coalitia internationala din Afghanistan (ISAF) intr-un comunicat citat de Reuters. Initial, ISAF nu a oferit detalii despre incident sau despre nationalitatea soldatilor ucisi, insa Pentagonul a precizat ca cei ucisi erau americani. Talibanii si-au asumat responsabilitatea atacului.

Soldati afgani, la locul incidentuluiFoto: Reuters

Ministerul afgan al Apararii a precizat ca pilotul a deschis focul dupa ce a avut un schimb de replici cu soldatii din trupele internationale.

NATO a confirmat initial ca soldati straini se afla printre victime, insa nu a precizat despre cati anume este vorba.

Mai multe persoane ar fi fost ranite in timpul incidentului care a avut loc la ora locala 11, in interiorul unei cladiri folosite de fortele aeriene afgane.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Kabul, generalul Mohammad Zahir Azimi, a declarat ca pilotul afgan a fost ucis in schimbul de focuri. Potrivit oficialului, atacatorul era pilot militar de peste 20 de ani.

Un alt pilot a afirmat ca atacatorul se numeste Ahmad Gul, in varsta de 50 de ani, originar din districtul Tarakhail, in provincia Kabul.

Pe de alta parte, intr-un mesaj adresat Associated Press, talibanii si-au asumat responsabilitatea pentru atac, afirmand ca atacatorul a ucis noua soldati straini si cinci militari afgani. Talibanii sustin ca persoane din interiorul bazei l-au ajutat pe atacator sa patrunda in cladire.

Autoritatile nu au putut sa confirme declaratiile talibanilor.

Incepand din martie 2009, coalitia internationala a raportat 20 de incidente in care membri ai fortelor afgane sau persoane deghizate in uniforme ale armatei afgane au atacat soldati straini, ucigand 36 dintre ei.