Unul dintre cei mai influenti analisti politici rusi, Gleb Pavlovski, isi inceteaza colaborarea cu echipa politica de la Kremlin si nu va mai acorda consultanta si servicii de politologie in calitate de consilier prezidential, au declarat pentru Vedomosti surse ale administratiei prezidentiale.

Ce anume a determinat intrarea lui Pavlovski in dizgratia anturajului prezidential, in special a adjunctului administratiei, Vladislav Surkov? Pozitia politica adoptata de analist in problema alegerilor prezidentiale din 2012.

Practic, explica sursele cotidianului citat, el l-a sustinut deschis pe Dmitri Medvedev si a propus ca programul lui de modernizare a Rusiei sa fie considerat un fel de program electoral. Iuri Suvalov, inalt reprezentant al Rusiei Unite, spune ca, in ultimul timp, Pavlovski a adoptat o pozitie intransigenta fata de partidul puterii, fata de strategia de dezvoltare si fata de liderul formatiunii, Vladimir Putin.

Despre recentul discurs al premierului in Duma de stat, Pavlovski a estimat ca, din punct de vedere electoral, a fost destul de slabut. Vedomosti aminteste ca pentru declaratii publice care ii pun fata in fata pe Medvedev si Putin, au platit deja doi politicieni: Konstantin Zatulin a fost demis din functia de viceprim adjunct al comisiei Dumei de stat pentru CSI, si Aleksei Ciadaev, demis din functia de vicepresedinte al Comisiei electorale centrale din partea Rusiei unite.