Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a anuntat ca in urmatoarele luni va declansa o operatiune fara precedent in istoria energiei nucleare civile pentru racirea reactoarelor 1, 2 si 3 ale centralei. Camerele interioare ale reactoarelor vor fi umplute cu apa, urmand sa fie creat un "sarcofag de apa" care sa izoleze sectorul carburantilor din interiorul fiecarui reactor.

Testele au inceput deja la reactorul nr. 1: apa pompata in partea de sus urmeaza sa ajunga prin conductele de conectare si supapele partial distruse in interiorul carcasei reactorului si sa se ridice deasupra compartimentului cu combustibil.

Operatiunea de creare a unui "sarcofag de apa "prevede ca, in stadiul sau final, dupa aproximativ trei luni, coloana de apa in interiorul reactorului sa ajunga la 18,8 metri. In prezent, aceasta nu atinge 6 metri, dar expertii de la TEPCO prevad ca in urmatoarele saptamani aceasta sa fie ridicata cu inca 3 metri - relateaza agentia de presa Jiji, citata de Agerpres.

Totodata, se asteapta ca in urmatoarele trei luni, un ciclu similar de lucrari sa inceapa si la reactorul nr. 3. In ceea ce priveste reactorul cu nr 2, crearea unui "sarcofag de apa" va dura intre 6 si 9 luni. De altfel, in zona celor doua reactoare au fost identificare scurgerile de apa cele mai importante, ceea ce face dificila punerea in aplicare a planurilor viitoare.

O ingrijorare deosebita suscita partea inferioara a reactorului nr. 2, unde expertii cred ca exista o fisura ce urmeaza a fi astupata cu o solutie speciala de ciment.

Intre timp, aproximativ 25.000 de soldati japonezi vor fi trimisi, luni, in zonele afectate de cutremurul si valul tsunami de la 11 martie, intr-o operatiune majora de recuperare a cadavrelor celor ucisi in dezastrul produs in urma cu o luna si jumatate, a anuntat conducerea armatei nipone, preluata de HuffingtonPost.

Oficiali din domeniul agricol intentioneaza sa trimita o echipa de medici veterinari in zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru a verifica sutele de mii de animale abandonate (vaci, porci si pui). Guvernul ia in considerare eutanasierea unora dintre animalele aflate pe moarte, dar numai dupa ce vor obtine acordul proprietarilor, au spus oficialii.

Pana in prezent, circa 14.300 de persoane au fost confirmate decedate in urma dezastrului de la 11 martie. Alte 12.000 sunt in continuare disparute, iar oficialii presupun ca au murit. Unele dintre cadavre au fost luate de valul tsunami si duse in ocean, in timp ce altele raman ingropate sub daramaturi.