Viitoarea sotie a Printului William, Kate Middleton, nu va trebui sa cunoasca aceleasi dificultati precum Diana cand se va alatura vineri familiei regale britanice, care s-a schimbat considerabil, a declarat pentru AFP scriitorul Andrew Morton, autorul biografiei de succes "Diana, adevarata poveste".

Kate MiddletonFoto: Agerpres/AP

In cartea sa despre "printesa poporului", publicata in 1992 si scrisa pornind de la inregistrari cu printesa, Morton a prezentat pe larg esecul mariajului acesteia cu Printul Charles.

Insa astazi, el considera ca este putin probabil ca viitoarea printesa, Kate - Catherine dupa casatorie, sa traiasca aceeasi experienta traumatizanta: o casnicie fara dragoste si marcata de atitudinea de gheata a familiei regale.

"Kate este mult mai matura, are aceeasi varsta ca William - 29 de ani, este mult mai inteleapta si are sustinerea familiei si prietenilor, ceea ce este foarte important, pentru ca palatul te poate acapara", a afirmat Morton.

In plus, Kate se casatoreste cu cineva "pe care il iubeste", noteaza autorul. "Cand Diana a mers in naosul catedralei Sf. Paul, unde s-au casatorit, a zarit o femeie cu palarie si haina gri, Camilla Parker-Bowles. Spera ca atunci cand marsul de trei minute pe intervalul central se va incheia, acelasi lucru se va intampla si cu relatia aceea. Urmarile au aratat ca s-a inselat", poveste Morton.

In 2005, la 8 ani dupa tragicul accident de masina de la Paris in care Diana si-a pierdut viata, Charles s-a casatorit cu Camilla, pe care o cunoscuse in urma cu 35 de ani.

Insa Charles este mult mai conventional decat fiul sau William - printesa Diana i s-a adresat cu "Sir" pana la casatoria din 1981 - si nu este, in viziunea biografului, reprezentativ pentru familia regala de astazi.

"Lumea a evoluat si familia regala de asemenea, pana la un anumit punct. Pana si Regina este pe Facebook. Este sfarsitul generatiei imbatranite. Noua generatie, Printul Edward, Printul Andrew, Printesa Anne, Zara Phillips, sunt cei care urmeaza. Cred ca ii va fi mult mai usor lui Kate intre acestia", a precizat Morton.

In cartea sa "William and Catherine, Their Lives, Their Wedding", pe care o va incheia in ziua casatoriei - vineri, 29 aprilie - Morton pune o nota optimista asupra cuplului.

Kate are o personalitate care "cere sa infloreasca" si care se va "contura lent", afirma autorul, care spune ca a discutat cu prieteni si colegi de la scoala si universitate.

"Este o persoane stabila, conformista, cu un simt al umorului puternic, dar sunt sigur ca vom asista la dezvoltarea unei laturi creative odata cu trecerea anilor. Cred ca trebuie sa demonstreze ca este mai mult decat o purtatoare de haine frumoase."

Inainte de toate insa, exista chestiunea unui copil. "Daca nu va ramane insarcinata in urmatoarele 9 luni, Kate va sfida 200 de ani de traditie regala".