Noi stenograme au fost date publicitatii de catre Assange & Co., de asta data despre liderii al-Qaeda in timpul evenimentelor din septembrie 2001. In noile stenograme publicate ieri de WikiLeaks aflam amanunte despre felul in care s-au petrecut evenimentele din 9/11 (11 septembrie 2001), vazute din partea liderilor islamisti care au efectuat acest act de terorism, scrie Theophyle pe blogul sau.

Ce aflam din noile stenograme:

1. Toate informatiile au fost adunate incepand din 2002 de la cei 779 de prizonieri retinuti la Guantanamo Bay, in Cuba. Acestia au fost clasificati in trei categorii – “high,” “medium” sau “low” in legatura cu valoarea lor informationala. Expertii americani ii considera, cel putin pe cei catalogati ca risc la nivel inalt, drept suficient de periculosi pentru a fi mentinuti inca la Guantanamo, anuland posibilitatea de a inchide aceasta inchisoare, desi Obama si-a luat angajamentul in campania electorala de a o desfiinta.

2. Aflam ca majoritatea liderilor al-Qaeda se aflau bine merci in capitala Pakistanului, inclusiv Osama bin Laden si “creierul” evenimentelor de la New York si Washington, egipteanul Ayman al-Zawahiri.

3. Tot in capitala pakistaneza, Karaci se aflau si Abd al-Rahim al-Nashiri, teroristul care in fruntea retelei lui din Yemen a reusit sa loveasca in nava USS Cole in portul yemenit. Respectivul se afla intr-un spital pakistanez, pentru o operatie in cavitatea bucala.

4. Stenogramele ne arata si detalii (destul de neplacute) legate de eforturile de a obtine materialele prime pentru un proiect de terorism biologic. Mai tarziu acest terorist a fost si conducatorul atacului din insula Bali (2002), atac terorist in care au fost ucisi 202 turisti din toata lumea si au fost raniti mai mult de 800 de oameni.

5. Mai aflam si despre evenimentele care au urmat atacurilor din 11 septembrie 2001, inclusiv despre miscarile liderilor al-Qaeda spre Afganistan in incercarea de a se regrupa si a continua atacurile teroriste in Occident. De mentionat ca atacurile in Statele Unite i-au cam lasat fara bani pe liderii al-Qaeda, Osama bin Laden fiind nevoit sa imprumute 7000 de USD pentru necesitatile urgente.

Un lucru este extrem de clar. Desi s-a considerat ca baza operationala a activitatii teroriste impotriva Occidentului in frunte cu Statele Unite a fost Afganistanul condus de talibani, reiese din noile documente ca majoritatea actiunilor al-Qaeda au fost coordonate din Pakistan, cu ajutorul autoritatilor locale, in special serviciile secrete pakistaneze. Cu asemenea prieteni cine are nevoie de dusmani. Mai multe puteti afla din articolul publicat pe Washington Post sau pe Twitter.

Citeste si comenteaza pe Politeia.