Accidentele nucleare de la Cernobil, din 26 aprilie 1986, si de la Fukushima, care s-a produs in urma seismului si tsunami-ului din 11 martie sunt "de natura diferita", a reiterat guvernul japonez marti, cu ocazia comemorarii a 25 de ani de la catastrofa din Ucraina, relateaza AFP.

"Este clar ca cele doua cazuri sunt de natura diferita. Cantitatea de radioactivitate eliberata la Fukushima a fost in jurul a o zecime" din cea de la Cernobil, a insistat purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edane.

In mai multe randuri, Agentia internationala pentru energia atomica a subliniat ca accidentul de la Fukushima este "foarte diferit" de cel de la Cernobil, in special in ceea ce priveste nivelul de emisii radioactive.

Cernobil - 25 de ani de la cel mai grav accident din istoria energiei nucleare

Marti se implinesc 25 de ani de cand reactorul 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernobil, aflat in apropierea orasului Pripiat (Ucraina), a explodat, la ora 01:23.

Presedintele ucrainean, Victor Ianukovici si cel rus, Dmitri Medvedev, se vor intalni, simbolic, la Cernobil.

Bilantul catastrofei starneste continuu controverse. Comitetul stiintific al ONU nu recunoaste decat 31 de morti in randul operatorilor si pompierilor supusi direct efectelor radiatiilor, in timp ce Greenpeace vorbeste de cel putin 100.000 de decese provocate in urma contaminarii radioactive.

Raportul oficial realizat in 2005 de Agentia Internationala a Energiei Atomice si Organizatia Mondiala a Sanatatii atribuie 56 de decese directe accidentului de la Cernobil si estimeaza ca mai mult de 9000 de persoane risca sa moara de cancer, cel mai intalnit fiind cel tiroidian. Numai in 2002 erau inregistrate 4000 de cazuri de copii bolnavi de aceasta forma de cancer.

Raportul estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane au fost expuse grav la radiatiile emise in urma exploziei din urma cu 24 de ani. In total insa, aproape 7 milioane de persoane au fost expuse la efectele norului radioactiv.

Dupa accident au fost evacuate 336.000 de persoane din Ucraina, Rusia si Belarus. Numarul total al celor afectati intr-o forma sau alta de catastrofa de la Cernobil este disputat continuu si exista numeroase estimari, care variaza de la 90.000 la 300.000 de morti. O alta estimare sustine ca accidentul a dus la pagube de 13 miliarde de dolari.

In prezent, reactorul de la Cernobil este acoperit de un "sarcofag" de ciment construit imediat dupa accident.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca va aloca fonduri suplimentare, de 110 milioane de euro, in scopul finalizarii constructiei noului sarcofag ce trebuie sa acopere reactorul patru al centralei atomice de la Cernobil.

Expertii au avertizat inca de acum mai bine de 5 ani ca sarcofagul de beton care acopera reactorul 1 al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil, Ucraina, este plin de crapaturi, iar apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si poate provoaca reactii necontrolate.

Niciun deces legat de accidentul de la Fukushima nu a fost identificat pana acum in Japonia, insa pentru a scapa de radioactivitate, peste 85.000 de oameni au fost obligati sa evacueze o zona de 20 km din jurul centralei Fukushima Daiichi (Nr. 1), situata la circa 250 km nord-est de Tokyo.

O suprafata de 20 km din jurul centralei nucleare Fukushima a fost declarata zona interzisa. Reprezentantii TEPCO, operatorul centralei, au anuntat ca sunt necesare aproximativ 3 luni pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.