Presedintele francez Nicolas Sarkozy se intalneste marti, la Roma, cu premierul italian Silvio Berlusconi pentru a incerca sa aplaneze tensiunile aparute intre Franta si Italia cu privire la problema imigrantilor din Tunisia, la situatia din Libia si la achizitionarea companiilor franceze din Peninsula.

Problema imigratiei si revizuirea Tratatului Schengen de libera circulatie vor fi punctele cele mai sensibile ale summit-ului, care are loc la Villa Madama, conac datand din secolul al saisprezecelea, inconjurat de gradini, pe malurile Tibrului, scrie AFP.

Franta "nu vrea sa suspende tratatul Schengen", ci doreste "revizuirea clauzelor de salvgardare in imprejurari speciale", a asigurat Henry Guaino, consilier special al lui Nicolas Sarkozy.

Italia sustine un fel de "control tehnic" pentru a adapta tratatul la realitatile actuale", a declarat seful diplomatiei italiene Franco Frattini.

In 17 aprilie, Parisul a starnit mania autoritatilor de la Roma cand a suspendat circulatia trenurilor din orasul italian Ventimiglia din Franta, spunand ca un tren cu manifestanti care doresc sa insoteasca imigrantii tunisieni reprezinta un risc pentru sanatatea publica.

Franta a fost iritata de atitudinea Italiei care a decis sa acorde permise de sedere de sase luni la peste 20.000 de tunisieni ajunsi in Peninsula in ianuarie, pentru ca acestia sa se poata alatura "prietenilor si familiilor" din Franta si din alte parti ale Europei.

Alt subiect sensibil al summit-ului de marti este Libia, caz in care pozitia Frantei a suparat Italia, fosta putere coloniala avand interese economice semnificative in Libia.

In cele din urma, Sarkozy si Berlusconi ar trebui sa abordeze "problema" achizitionarii grupurilor franceze din peninsula: LVMH este interesat de Bulgari, iar grupul de lactate Lactalis vrea sa achizitioneze gigantul Parmalat.

Toate aceste subiecte ar trebui sa fie abordate in timpul acestui summit care incepe la ora 09:00 GMT si se va incheia cu o conferinta de presa comuna asteptata in jurul orei 10:30 GMT.