Liderul spiritual Sri Sathya Sai Baba, venerat de milioane de adepti din intreaga lume, a murit duminica, la varsta de 84 de ani, la spitalul din Puttaparthi in districtul Anantapur din Andhra Pradesh, in sudul Indiei, relateaza ndtv. Doctorii au precizat ca el a murit in urma unei insuficiente cardiorespiratorii. Sathya Sai Baba fusese internat in spital la 28 martie, cu probleme cardiace si de respiratie.

Sathya Sai Baba era venerat de milioane de adeptiFoto: Agerpres

Medicii indieni au anuntat ca Sri Sathya Sai Baba a decedat duminica dimineata. Inca de joi, starea sa a fost descrisa ca "foarte critica", dupa ce organele sale nu au mai raspuns tratamentului medicamentos.

Doctorii au cerut adeptilor lui Sri Sathya Sai Baba sa ramana calmi si sa nu mearga la spital. De altfel, masurile de securitate au fost intarite in zona spitalului unde a murit guru hindus. Toate soselele care duc la institutia medicala au fost blocate, iar magazinele din Puttaparthi au primit ordin sa se inchida.

Sathya Sai Baba a fost privit ca "om al lui Dumnezeu" de unii, "om al miracolelor" de altii, fiind perceput ca insusi Dumnezeu de milioanele sale de adepti. Vedete de la Bollywood, sportivi, politicieni si oameni bogati mergeau la casa sa din satul Puttaparthi, in Andhra Pradesh, pentru a se intalni cu el.

Nascut la 23 noiembrie 1926 intr-o familie modesta din Puttaparthi, Satyanarayana Raju s-a declarat la 14 ani reincarnarea lui Shirdi Sai Baba. Din acel moment, numarul credinciosilor sai a crescut rapid, fiind estimat astazi la sase milioane. El a devenit o figura respectata, dupa ce a infiintat spitale si institutii de invatamant recunoscute la nivel mondial, dar si pentru implicarea sa in proiecte umanitare importante, precum introducerea apei in districitele din Andhra Pradesh si in Chennai.

Imaginea sa a ramas insa controversata, dupa ce Sai Baba a pretins ca poate produce cenusa sfanta si inele de aur din aer.

Premierul Manmohan Singh a declarat ca moartea lui Sai Baba este "o pierdere ireparabila" pentru toti.