Luptele au continuat duminica dimineata in Misrata, desi regimul libian a afirmat ca fortele sale armate si-au suspendat operatiunile impotriva rebelilor. Purtatorul de cuvant al rebelilor libieni, Gemal Salem, a declarat ca fortele pro-Gaddafi au parasit orasul. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Khaled Kaim, il contrazice insa, explicand ca armata libiana "nu a parasit orasul, ci doar si-a suspendat operatiunile". Prima drona americana a distrus o aeronava libiana in apropiere de Misrata, iar capitala Tripoli a fost zguduita de explozii, informeaza Reuters.

Asediul orasului Misrata a luat sfarsitFoto: Colaj foto

"Ni s-a spus sa ne retragem," a declarat Khaled Dorman, un soldat al armatei libiene, capturat de catre rebeli.

Purtatorul de cuvant al rebelilor libieni, Gemal Salem, a declarat pentru Reuters ca fortele pro-Gaddafi au parasit orasul Misrata. Salem a adaugat ca acestea se afla in afara orasului, fiind in continuare in masura sa il bombardeze. "Misrata este un oras liber, rebelii au castigat," a mai spus Salem.

Situatia din Misrata este insa departe de a fi clara. Potrivit televiziunii Al-Jazeera, luptele au continuat noaptea trecuta in jurul unui spital din vestul Misratei, folosit ca baza de catre fortele guvernamentale.

In noaptea de sambata spre duminica, Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Khaled Kaim, a declarat ca fortele armate guvernamentale "nu au parasit orasul Misrata, insa si-au suspendat operatiunile impotriva rebelilor, pentru a permite triburilor sa gaseasca solutii pasnice". Kaim a adaugat ca "triburile sunt hotarate sa rezolve problema in termen de 48 de ore".

Cu toate acestea, potrivit corespondentilor AFP, in noaptea de sambata spre duminica au fost lansate rachete Grad in rafale deasupra orasului, iar focurile de arme automate s-au auzit aproape fara intrerupere.

Vineri seara, oficialii libieni anuntasera retragerea fortelor guvernamentale din Misrata, atribuind aceasta decizie negocierilor purtate cu liderii anumitortriburiloiale lui Muammar Gaddafi, care isi doresc sa puna capat conflictului.

Rebelii au confirmat sosirea luptatorilor din partea triburilor loialiste, imbracati in haine civile: "Au primit ajutor din partea luptatorilor tribali din sudul Libiei," a declarat rebelul Omar Rajab, pentru AFP. Aceasta abordare pare destinata sa complice misiunea fortelor NATO, care au drept scop protejarea civililor, in conformitate cu Rezolutia 1973 adoptata de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Dr. Abu Khalid Falra face un bilant al celor mai recente evolutii: "Misrata a avut o zi neagra sambata, intrucat luptele s-au soldat cu cel putin 28 de morti si sute de raniti, in raport cu o medie de 11 decese pe zi, de obicei".

Orasul Misrata s-a aflat sub asediul fortelor loialiste timp de aproape doua luni, iar sute de civili au murit in lupta.

Prima drona americanaa lovitin apropiere de Misrata

Pentru prima data de la inceperea conflictului, o drona apartinand armatei Statelor Unite ale Americii a fost folosita in apropiere de Misrata. Ca raspuns la apelurile pentru intensificarea operatiunilor aeriene NATO, Pentagonul a confirmat ca a intreprins sambata in Libia primul atac in care a folosit avioane fara pilot de tip Predator, informeazaBBC.

Pentagonul nu a furnizat detalii in legatura cu tintele vizate, precizand doar ca atacul a avut loc in primele ore ale dupa-amiezii. Dronele pot lovi tintele militare mai usor in zonele urbane, reducand riscul unor victime civile. NATO a anuntat ca atacul a distrus un avion echipat cu "lansatoare de rachete multiple" ("Stalin's organ") in apropiere de Misrata.

Inainte de atacul de sambata, doua avioane Predator americane fusesera deja folosite in Libia pentru operatiuni de culegere de informatii, monitorizare si recunoastere.

Joi, Secretarul american al Apararii, Robert Gates,a anuntatca presedintele Barack Obama a aprobat atacurile aeriene, pentru a veni in sprijinul misiunii NATO, motivand ca SUA au "unele capabilitati unice".

Noi raiduri NATO deasupra capitalei Tripoli

In noaptea de sambata spre duminica, NATO a efectuat noi raiduri aeriene deasupra capitalei Tripoli. Mai multe explozii au fost auzite, dintre care una a zguduit hotelul care-i gazduieste pe jurnalisti, nu departe de centrul orasului, potrivit corespondentilor AFP, care nu au putut sa identifice si celelalte obiective vizate.

Agentia libiana Jana a transmis ca NATO a efectuat raiduri care au vizat obiective militare si civile din Tripoli, Sirte, Al-Khoms, Al-Assa si Gharyen.