Senatorul american John McCain, care a vizitat vineri bastionul rebel libian Benghazi, a cerut vineri comunitatii internationale sa recunoasca Consiliul National de Tranzitie (CNT), sa-i furnizeze arme si a solicitat intensificarea loviturilor NATO, potrivit AFP.

"Incurajez toate tarile, inclusiv Statele Unite, sa recunoasca CNT in calitate de voce legitima a poporului libian. Si-au castigat acest drept", a declarat McCain, in cadrul unei conferinte de presa sustinute dupa ce s-a intalnit cu principalii lideri ai rebeliunii.

Aceasta declaratie a senatorului republican, rival al presedintelui Barack Obama in alegerile din 2008, a fost salutata cu aplauze sustinute de reprezentantii rebelilor, care incearca pana in prezent sa obtina mai mult sprijin pe scena internationala.

Pana in prezent, Franta, Qatarul, Italia si Gambia au recunoscut CNT drept principalul interlocutor din Libia.

Pe strazile din Benghazi, sute de persoane au salutat vizita lui McCain, personalitatea americana cu cel mai inalt rang care s-a deplasat in Libia de la debutul miscarii populare de revolta.

Pe langa recunoasterea oficiala, senatorul american a pledat pentru inarmarea rebelilor.

"Au nevoie de arme si de antrenament", a subliniat el.

McCain, un partizan declarat al interventiei militare internationale din Libia, a cerut si intensificarea raidurilor aeriene impotriva fortelor colonelului Muammar Gaddafi, reamintind insa ca este impotriva unei interventii cu trupe terestre.

McCain a incercat sa risipeasca temerile americanilor legate de un eventual pericol islamist in Libia.

"Am intalnit acesti mari luptatori. Nu sunt oameni din al-Qaeda. Dimpotriva, sunt patrioti libieni", a precizat acesta.