"Cand ne putem intoarce acasa?": cu manie si glasul in lacrimi, japonezii obligati sa-si abandoneze casele pentru a fugi de scurgerile radioactive de la centrala Fukushima s-au intalnit vineri cu directorul operatorului Tepco, venit pentru a-si cere scuze, relateaza AFP.

Masataka Shimizu isi cere scuze in centrul de evacuare KoriyamaFoto: Reuters

La sase saptamani de la catastrofa, Masataka Shimizu, presedinte-director general al Tokyo Electric Power (Tepco, operatorul centralei), a carui pasivitate din primele zile ale crizei a starnit nedumerire si critici, s-a deplasat pentru prima oara in centrul de evacuare de la Koriyama, la aproximativ 50 de km de centrala afectata de seismul si de tsunamiurile din 11 martie.

"Tepco a spus mereu 'Totul merge bine, totul merge bine'. Dar ce merge bine?", l-a intrebat o femeie in varsta, potrivit imaginilor transmise de televiziunile japoneze. "Situatia trebuie readusa la normal cat mai curand posibil", a cerut o alta femeie.

Un pic mai departe, asezat pe un scaun, cu bratele incrucisate, un barbat il ignora ostentativ pe presedintele Tepco si oficialii care se inclina alaturi de el, indelung, pentru a-si cere scuze.

De peste o luna, acesti oameni, si alti mii ca ei, traiesc intr-o sala de gimnastica cu cateva lucruri personale pe care au apucat sa le ia de acasa, despartiti de ziduri de carton care incearca sa creeze o senzatie de intimitate.

Pentru a scapa de radioactivitate, peste 85.000 de oameni au fost obligati sa evacueze o zona de 20 km din jurul centralei Fukushima Daiichi (Nr. 1), situata la circa 250 km nord-est de Tokyo.

Un pic mai tarziu, Shimizu s-a intalnit cu guvernatorul prefecturii Fukushima, Yuhei Sato, pentru a-si cere scuze oficial, in fata camerelor televiziunilor.

"Ne cerem sincer scuze pentru ca ne-am aflat la originea acestui grav accident si pentru ca am creat probleme, atat fizice cat si mentale, populatiei care fusese deja afectata de o catastrofa naturala", a declarat el, inainte de a se inclina de mai multe ori in fata guvernatorului.

"Facem tot ceea ce este posibil pentru a controla accidentul nuclear si pentru a ajuta oamenii sa-si reia viata normala cat mai curand posibil", a adaugat el.

Tepco a inceput sa primeasca cereri de indemnizatii iar grupul s-a angajat sa verse intr-o prima etapa un milion de yeni (8.300 euro) pentru fiecare locuinta evacuata.

Guvernatorul Sato, care a refuzat pana in prezent sa-l primeasca pe presedintele grupului Tepco, nu a ezitat sa-si exprime resentimentele.

"Intelegeti cu adevarat in ce masura persoanelor evacuate le este foame si sunt amarate?", a spus el.

Cu glasul in lacrimi, el i-a aratat dupa aceea directorului Tepco articole din ziare referitoare la cei 6.000 de copii care au fost obligati sa-si paraseasca locuintele, la care nu se vor putea intoarce decat peste ani de zile.

"Acum sunt imprastiati peste tot, dar vor sa revina acasa cat mai curand posibil. Intelegeti ce simt ei?".