Adeptii unei biserici crestine clandestine se pregatesc sa se adune duminica la Beijing pentru slujba de Pasti, infruntand astfel riscul de a fi arestati de politie, relateaza AFP.

Biserica Shuwang din Beijing, o congregatie protestanta care nu este recunoscuta oficial, a afirmat ca este posibil ca fortele de ordine sa intervina pentru a impiedica oficierea slujbei in aer liber, dar este mai importanta afirmarea credintei.

"Avand in vedere ca Pastele este o data foarte importanta pentru noi, trebuie sa ramanem fermi si sa ne practicam religia in aer liber", a declarat, telefonic, Jin Tianming, unul dintre pastorii comunitatii.

"Pozitia noastra nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, este un act de credinta. Daca vor fi arestati credinciosii nostri, este un pret pe care suntem pregatiti sa-l platim", a adaugat Jin, care are domiciliu fortat.

Foarte activa pe retelele sociale, Biserica Shuwang afirma ca doreste sa "trezeasca constiintele" liderilor chinezi gratie unei "actiuni pacifiste si pioase de sacrificiu".

Guvernul chinez acorda autorizatia de practici religioase doar pentru bisericile agreate de stat.

Crestinii din China sunt in acest fel divizati intre "oficiali", care apartin bisericilor de sub umbrela Partidului Comunist (aproximativ 20 de milioane, potrivit Beijingului) si adeptii "Bisericilor tacerii", clandestini, al caror numar depaseste 50 de milioane.

In randul acestor crestini, membrii bisericilor adeseori denumite "domestice", deoarece membrii lor se reunesc la domiciliu, cei din Shuwang sunt supravegheati in mod special de autoritati.

Shuwang a fost fondata in 1993 si incearca in zadar sa obtina autorizarea.

Biserica este obligata sa-si tina slujbele in aer liber, deoarece nu mai are acces la locul sau de cult din noiembrie, cand proprietarul cladirii a reziliat contractul, la presiunea autoritatilor. Au fost achizitionate noi cladiri din fondurile Bisericii, dar autoritatile au interzis accesul credinciosilor.

Duminica, 10 aprilie, aproape 170 de membri ai acestei biserici au fost arestati dupa ce au incercat sa oficieze o slujba in aer liber in districtul Haidian din capitala Chinei.

Duminica urmatoare, politisitii au arestat alti 50 de membri ai bisericii. Majoritatea au fost eliberati dupa 24 de ore.

Autoritatile chineze au inabusit recentele apeluri la proteste pro-reformatoare in China, inspirate din lumea araba. Dar apelurile la ruga ale Bisericii Shuwang nu au nicio legatura cu aceste miscari, a sustinut reverendul Jin.