Guvernul japonez a aprobat vineri o suplimentare a bugetului cu aproximativ 4.000 miliarde de yeni (33 miliarde de euro) pentru a finanta reconstructia in partea de nord-est a tarii devastata in 11 martie de cutremur si tsunami, a anuntat presa locala.

Aceasta solicitare de credite suplimentare pentru a creste bugetul initial al anului fiscal curent, trebuie sa fie transmisa Parlamentului pentru aprobarea finala, scrie AFP. O examinare a textului ar trebui sa inceapa la 28 aprilie.

Noul buget va include o suma de aproximativ 1.200 miliarde de yeni (10 miliarde de euro) pentru reabilitarea infrastructurii publice, aproximativ 363 miliarde de yeni (3 miliarde de euro) pentru construirea de locuinte temporare, 350 miliarde pentru rezolvarea problemei deseurilor si 270 miliarde de euro pentru restaurarea scolilor.

"Suma totala este foarte mare in comparatie cu bugetul pentru reconstructie dupa cutremurul din Kobe (vestul tarii) din 1995, care a fost de numai 1.223 miliarde yeni", transmite televiziunea publica NHK.

Guvernul de centru-stanga a lui Naoto Kan a estimat la 25,000 miliarde de yeni (210 miliarde de euro) costul daunelor provocate de catastrofa, fara a include pierderile companiilor afectate de curent sau consecintele accidentului nuclear de la Fukushima.

Cutremurul cu magnitudinea de 9 din 11 martie urmat de tsunami a facut aproximativ 28.000 de morti sau disparuti in nord-estul Japoniei.