Papa Benedict al XVI-lea s-a plans intr-o predica tinuta in Joia Mare ca tarile occidentale au abandonat religia si inima crestinatatii s-a indepartat de credinta, relateaza Reuters. Suveranul Pontif, in varsta de 84 de ani, a adaugat ca uneori pare ca Occidentul s-a plictisit de propria istorie si cultura.

"N-am devenit noi, copiii lui Dumnezeu, poporul necredintei si al distantei fata de Dumnezeu? Este probabil cazul Occidentului, inima crestinatatii, care pare satul de credinta sa?".

Papa a spus ca beatificarea predecesorului sau polonez, Ioan Paul al II-lea, pe 1 mai este o sansa pentru a ne aminti de un om cu o mare credinta.

"Pentru toata rusinea pe care o simtim pentru toate slabiciunile noastre, noi nu trebuie sa uitam ca si astazi exista exemple de credinta, oameni care dau speranta lumii", a spus Papa Benedict.

Fostul papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai 2011, dupa ce actualul papa, Benedict al XVI-lea, a aprobat, in ianuarie, decretul oficial care valideaza miracolul atribuit fostului suveran pontif.

Gratie unei derogari papale de la norma in vigoare, ce impune un termen de asteptare de cinci ani dupa deces, procedura a fost initiata la doar doua luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul sau a fost declarat "venerabil".

Comisia cardinalilor si episcopilor membri in Congregatia pentru cauzele sfintilor a considerat ca fiind miraculoasa vindecarea de maladia Parkinson a calugaritei franceze Marie Simon-Pierre, o boala de care a suferit si Ioan Paul al II-lea, decedat pe 2 aprilie 2005, la varsta de 84 de ani.

Dupa beatificare, pentru ca Ioan Paul al II-lea sa devina sfant, va fi nevoie ca un al doilea miracol sa ii fie atribuit.

Papa Benedict al XVI-lea va prezida ceremonia de beatificare, ce va avea loc la bazilica Sfantul Petru din Roma.

Papa Benedict al XVI-lea a confirmat oficial un miracol atribuit predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, deschizand astfel calea pentru beatificarea acestuia, care va avea loc pe 1 mai 2011. Vaticanul i-a atribuit miracolul vindecarii unei calugarite care suferea de Parkinson si care i s-a rugat. Boala acesteia i-a disparut in mod inexplicabil la doua luni de la moartea lui Ioan Paul al II-lea, care suferea el insusi de Parkinson. Procesul de beatificare, insemnand acordarea titlului de "binecuvantat", este un pas crucial inaintea sanctificarii, pentru care este nevoie de confirmarea unui al doilea miracol.

Ioan Paul al II-lea a murit in 2005, servind in fruntea Bisericii Catolice timp de aproape 27 de ani.