Premierul japonez, Naoto Kan a anuntat joi ca o suprafata de 20 km din jurul centralei nucleare Fukushima a fost declarata zona interzisa. Interdictia va intra in vigoare in noaptea de joi spre vineri.

Seful Executivului de la Tokio a facut acest anunt in timpul vizitei pe care a facut-o in regiunea centralei avariate la 11 martie, in urma cutremurului devastator si a valului tsunami care a urmat seismului - informeaza agentiile internationale de presa.

Zona declarata interzisa va fi controlata foarte strict, iar cei care locuiesc in aceasta regiune vor avea dreptul la vizite de cel mult doua ore pentru a-si lua lucrurile de care au nevoie. De altfel, aceasta masura a fost luata dupa ce politia a descoperit ca peste 60 de familii nu si-au parasit locuintele, in ciuda nivelului ridicat al radioactivitatii.

In urma cu cateva zile, reprezentantii TEPCO au anuntat ca sunt necesare aproximativ 3 luni pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control. De la declansarea crizei nucleare, aproape 80.000 de locuitori au evacuat zona afectata de radiatii.