Premierul rus Vladimir Putin a laudat, miercuri, in fata Parlamentului, lupta dusa de guvernul sau impotriva crizei mondiale, inainte de a face apel la un deceniu de continuitate in Rusia, care intra intr-o perioada pre-electorala, relateaza AFP. Putin si-a anuntat ambitiile pentru Rusia, intre acestea numarandu-se cresterea natalitatii cu 25%.

Vladimir Putin adresandu-se parlamentului rusFoto: Reuters

"Criza este in declin pe toate fronturile", a afirmat Putin in discursul anual sustinut in Parlament, in care a subliniat ca Rusia nu va avea nevoie de ajutor financiar precum Grecia sau Portugalia.

El a dat asigurari ca, in 2012, PIB-ul Rusiei va reveni la nivelul dinainte crizei, avand in vedere cresterea economica de 4,2% din acest an.

Putin a fixat apoi obiective pe termen mediu, intr-un discurs pe care presa rusa il vede ca lansare a campaniei electorale pentru partidul lui Putin, pentru alegerile legislative din decembrie, care vor fi urmate de cele prezidentiale in 2012.

"Tara are nevoie de un deceniu de dezvoltare constanta si stabila. Fara zdruncinaturi, fara experimente bazate pe un liberalism nejustificat si fara demagogie sociala", a declarat el.

Seful executivului a anuntat, cu alta ocazie, cresteri salariale in 2011 pentru toate categoriile sociale. A promis de asemenea o crestere a pensiilor, alocatiilor familiale si a ajutoarelor.

Putin a declarat, in cadrul discursului care a durat circa doua ore, ca Rusia va cheltui 1,5 trilioane de ruble (circa 53 de miliarde de dolari) pentru a stimula cresterea natalitatii cu 25-30% pana in 2015.

"Mai intai, ne asteptam ca speranta medie de viata sa ajunga la 71 de ani. Apoi, ne asteptam sa crestem natalitatea cu 25-30% comparativ cu rata din 2006", a spus el.

Vladimir Putin nu a exclus o noua candidatura la presedintie, dupa ce in 2008 i-a cedat locul lui Dmitri Medvedev.