Departamentul de Politie din New York (NYPD) ar putea sa concedieze circa 400 de politisti, in urma unei anchete majore ce vizeaza coruptia in randul oamenilor legii, relateaza New York Post. Surse anonime din interiorul departamentului au declarat ca politistii sunt acuzati ca au "facut pierdute" mii de amenzi, in schimbul unor favoruri sau al spagilor primite de la cei sanctionati. NYPD a negat ca numarul politistilor implicati se apropie de 400, insa a refuzat sa prezinte cifre concrete.

Potrivit surselor, ofiterii aveau diferite metode pentru a "face pierdute" amenzile: ei ascundeau documentele inainte ca amenda sa fie procesata de sistemul informatic sau schimbau numerele de la placutele de inmatriculare astfel incat amenda data nu corespundea numarului de inregistrare din sistem. In alte cazuri, ofiterii se intelegeau cu persoanele sanctionate si nu se prezentau in fata judecatorului in momentul in care acestia contestau amenda.

"Este un eveniment major. O multime de politistii ce vor cadea toti, in acelasi timp. N-am auzit de un astfel de lucru inainte, atat de multi ofiteri sa fie acuzati in acelasi timp", a precizat sursa din NYPD.

Rezultatele anchetei vor afecta toate cele 12 sectii de politie din Bronx si ar putea avea repercursiuni si in celelalte cartiere ale metropolei americane. Politistii gasiti vinovati ar putea fi sanctionati cu avertisment si cu desfacerea contractului de munca.

Paralel cu ancheta interna a NYPD, un tribunal din Bronx continua sa ancheteze 40 de politisti ce sunt acuzati ca au primit mita. Ancheta a inceput in 2008.