Marea Britanie a anuntat marti ca va trimite in Libia o echipa de 20 de ofiteri militari de rang inalt care sa ajute la organizarea fortelor de opozitie, transmite ABC. Seful diplomatiei de la Londra, William Hague, a declarat ca expertii militari se vor alatura diplomatilor britanici ce coopereaza deja cu liderii rebeli in Benghazi.

Decizia Consiliului britanic al Securitatii Nationale de a trimite echipe de experti in Libia a venit in contextul in care aliatii occidentali cauta mijloace de a ajuta opozitia libiana sa infranga fortele lui Muammar Gaddafi.

Marea Britanie a anuntat ca nu se va implica in inarmarea rebelilor din Libia. Londra a precizat ca a trimis deja ajutoare "neletale", intre care 1.000 de veste de protectie si 100 de telefoane cu conectare prin satelit.

Marti, Hague a insistat ca expertii nu se vor implica in livrarea de arme rebelilor si nu-i vor asista in atacurile impotriva fortelor pro-Gaddafi. Oficialul a spus ca ofiterii britanici vor lucra cu Consiliul National de Tranzitie, aripa politica a miscarii rebelilor, recunoscuta oficial de Italia, Franta si Qatar.

"Expertii vor sfatui Consiliul de Tranzitie cum sa-si imbunatateasca structurile de organizare militara, comunicatiile si logistica, inclusiv cele mai bune mijloace de a distribui ajutorul umanitar si de a oferi asistenta medicala", a spus Hague, adaugand ca "pe masura ce scala crizei umanitare s-a extins, a crescut in acelasi timp si necesitatea de a ne multiplica eforturile pentru a proteja civilii impotriva atacurilor fortelor lui Gaddafi".