Procuratura generala a Ucrainei a stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat acordul gazier cu Rusia in ianuarie 2009 fara a avea aprobarea guvernului de la Kiev. Astfel, ea a adus un prejudiciu colosal tarii. Avand in vedere ca este vorba despre atentat la securitatea nationala, acuzatiile impotriva fostului premier pot urca la un nivel mult mai serios, scrie publicatia electronica Vzgliad.

Iulia Timosenko (foto arhiva)Foto: Agerpres

Toate informatiile privind actiunile Iuliei Timosenko au fost trimise de Procuratura generala Serviciului de securitate al Ucrainei.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului de baza, tariful pentru Ucraina a sarit la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

„Se poate spune ca semnarea acestui contract s-a facut cu incalcarea flagranta a legii ucrainene? Da. Toate actiunile intreprinse de partea ucraineana in vederea semnarii acestui document au avut un caracter contradictoriu”, a explicat prim adjunctul procurorului general, Renat Kuzmin. In opinia lui, asta poate insemna ca „insusi contractul si toate actiunile de indeplinire pot fi puse sub semnul indoielii si anulate prin decizie judecatoreasca”.

Saptamana trecuta, procurorii ucraineni au deschis o noua ancheta penala impotriva fostului premier, legat de acordul din ianuarie 2009 privind aprovizionarea cu gaz rusesc.

Timosenko a mai fost inculpata la inceputul anului pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.