O conferinta internationala al carei scop este strangerea, din donatii, a celor 740 de milioane de euro care mai sunt necesare pentru refacerea sarcofagului ce izoleaza reactorul de la Cernobil ce a explodat cu 25 de ani in urma si-a deschis portile marti, la Kiev. De la deschiderea conferintei, marti dimineata, au fost deja stranse din donatii 575 de milioane de euro, anunta AFP.

"Catastrofa nucleara de la Cernobil a lasat o rana profunda, iar Ucraina trebuie sa traiasca cu aceasta rana inca multi ani de acum inainte. Multumim comunitatii internationale ca nu lasa Ucraina sa faca fata singura acestei probleme", a declarat presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, in deschiderea conferintei.

Inainte de a transforma Cernobil intr-un "loc sigur", Viktor Ianukovici a subliniat necesitatea construirii unui nou sarcofag.

Bugetul total pentru lucrarile necesare pentru izolarea zonei de la Cernobil este de 1,5 miliarde de euro.

Reactorul numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986, contaminand o mare parte din Europa. Cele mai afectate tari au fost insa Ucraina, Belarus si Rusia. Accidentul nuclear de la Cernobil este considerat si astazi cel mai grav din istorie.

In ultimii ani, in sarcofagul construit pentru a izola reactorul ce a explodat au aparut fisuri, iar specialistii au averticat in numeroase randuri in legatura cu riscurile.

La conferinta internationala de la Kiev, ce va fi urmata de un summit dedicat implinirii a 25 de ani de la catastrofa nucleara, participa presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierul francez Francois Fillon si reprezentantii a aproximativ 50 de tari.