Tokyo Electric Power (TEPCO) - operatorul centralei nucleare de la Fukushima - a inceput, marti, sa pompeze aproximativ 10.000 de tone de apa radioactiva provenind de la reactorul nr. 2. Reuters aminteste ca dupa catastrofa produsa la 11 martie - in urma careia sistemul de racire al centralei a fost avariat - au fost folosite sute de mii de tone de apa de mare, pentru a impiedica topirea miezului reactoarelor.

Un purtator de cuvant al TEPCO, citat de France Presse, a declarat ca cele 10.000 de tone de apa contaminata (care a inundat parterul salii masinilor reactorului nr. 2) vor fi introduse intr-o instalatie de tratare a deseurilor cu o capacitate de 30.000 de tone. Reprezentantul Agentiei pentru siguranta nucleara a precizat ca operatiunile de pompare vor dura 26 de zile. Urmatorul obiectiv este racirea completa a reactoarelor, lucru care ar permite interventia tehnicienilor.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului de la Tokyo a declarat ca este putin probabil sa se topeasca miezul reactorului, daca activitatea de racire va continua intr-un ritm mai sustinut.

In urma cu cateva zile, reprezentantii TEPCO au anuntat ca sunt necesare aproximativ 3 luni pentru a reduce radioactivitatea provenita de la centrala nucleara de la Fukushima si intre 6 si 9 luni pentru a readuce toate reactoarele sub control.

Situata la 250 de kilometri de Tokyo, centrala nucleara de la Fukushima a fost grav afectata de seismul cu magnitudinea de 9 grade care a zguduit Japonia pe data de 11 martie.