La inceputul lunii, un atac sinucigas la un loc de rugaciune din Pakistan a ucis zeci de persoane. Ambii atacatori erau elevi adolescenti. Unul dintre ei insa a supravietuit, esuand misiunea, pentru ca vesta cu explozibil nu s-a detonat cum ar fi trebuit. "Nu ma gandeam decat ca trebuie sa ma detonez langa cat mai multi oameni. Cand m-am decis ca este timpul potrivit, a fost un moment de fericire pentru mine," a povestit Umar Fidai, in varsta de 14 ani, intr-un interviu pentru BBC.

"M-am gandit ca va fi putina durere, dar ca apoi voi fi in rai," continua Umar, care a ramas fara o mana si este grav ranit in zona pieptului.

"Planul era ca Ismail sa se arunce in aer langa locul sfant. Eu urma sa astept sa vina ambulantele si sa ma detonez langa ei, ca sa omor cat mai multi oameni. Nu am avut niciun dubiu," povesteste el.

Jacheta cu explozibil nu s-a detonat insa cum trebuia, ranindu-l numai pe Umar, care si-a pierdut o mana si si-a distrus abdomenul. Cand si-a revenit din starea de inconstienta, Umar a luat o grenada din buzunar.

"Fusesem invatati ca, in cazul in care cureaua nu explodeaza, ar trebui sa ne omoram cu grenada. Erau trei politisti langa mine, si m-am gandit ca daca ii omor, o sa ajung in rai oricum." Cand se pregatea sa scoata cuiul de la grenada, un politist l-a impuscat in mana.

Recrutat de talibani: "Scoala nu are rost"

Fidai a fost recrutat cu cinci luni inaintea atacului, in orasul sau din regiunea tribala din nord-vestul Pakistanului, aproape de granita cu Afganistan.

"Intr-o zi, un taliban a venit la mine si mi-a spus sa merg cu el sa devin kamikaze, dar i-am spus ca daca vrea sa omoare oameni trebuie sa o faca el insusi, nu sa ii puna pe copii. Dar a tot venit. A zis ca scoala nu are rost. Mi-a spus ca nimic nu este mai bun decat paradisul, si ca as putea ajunge acolo daca omor necredinciosi. Talibanii se rugau mereu si citeau Koranul, asa ca m-am gandit sa sunt oameni buni. Inima mi-a spus sa merg si sa ma antrenez cu ei," povesteste tanarul.

Umar s-a antrenat cu arme si explozibil impreuna cu alti 3 baieti. Uneori era dus la antrenament legat la ochi si la maini, pentru a nu putea recunoaste locul.

"Talibanii ne spuneau mereu ca vom merge in Afganistan sa ucidem necredinciosi. Dar apoi am fost dusi cu autobuzul si am vazut ca suntem tot in Pakistan, asa ca i-am intrebat. Au spus ca sunt infideli si mai mari, si i-am crezut (...) Ismail si cu mine ne-am luat ramas bun si am promis ca ne vom ruga unul pentru celalalt, dar nu eram tristi, pentru ca am crezut ca mergem in rai."

Tanarul inca risca sa isi piarda viata din cauza ranilor. De asemenea, se teme ca talibanii ar putea sa vina sa il ucida, pentru ca a esuat in misiunea sa.

"Stiu ca mama mea si surorile mele au aflat ce s-a intamplat si sunt foarte triste. Vreau sa imi cer iertare de la mama. Dar la momentul in care m-am detonat, nu ma gandeam la familie, ma gandeam numai la ce m-au invatat talibanii."