O fotografie a new-yorkezului Andres Serrano, intitulata "Piss Christ" si care reprezinta un crucifix scufundat intr-un pahar plin cu urina artistului, a fost distrusa de un grup de ultraortodocsi inarmati cu ciocane si surubelnite, in Franta, unde era expusa in orasul Avignon, relateaza France Soir.

Piss ChristFoto: YouTube

Incidentul a avut loc duminica, in cadrul unei manifestari catolice care pare sa fi degenerat. O alta opera a fost distrusa in timpul acestui protest.

Sosirea in Franta a operei de arta "Piss Christ" a suscitat o puternica opozitie a catolicilor moderati si extremisti. Sambata, o mie de persoane au manifestat la Avignon pentru a denunta caracterul "blasfemator" si "anti-crestin" al acestei expozitii. O petitie intitulata "Pentru cinstirea crucifixului, ne manifestam intreaga indignare in fata profanarii imaginii lui Iisus Hristos" a fost semnata de mii de oameni.

Fotografia a suscitat un lung sir de proteste

"Sunt persecutat la telefon. Am primit 30.000 de mailuri, nu exagerez, 30.000 de mailuri extremiste (...) Este ignoranta, este intoleranta. Este Evul Mediu care revine cu pasi mari", s-a plans Yvon Lambert, directorul galeriei. "Este incredibil, doua opere distruse pentru aceasta poveste, devine insuportabil", a comentat el.

O istorie care era previzibila, noteaza France Soir. Distrugerea "Piss Christ" nu este decat ultimul episod dintr-o lunga lista de incidente. De la prezentarea sa, in 1989, fotografia este contestata incontinuu de lumea catolica. In Statele Unite s-a cerut interzicerea expunerii sale si a provocat un adevarat razboi cultural. Fotografia a fost vandalizata pentru prima oara in Australia, in 1997.

Zece ani mai tarziu, mai multe opere ale lui Serrano sunt distruse intr-o galerie suedeza de persoane care s-au declarat de extrema dreapta.