Nationalistii din Finlanda au devenit a treia forta politica a tarii, dupa scorul fara precedent obtinut duminica la alegerile legislative, castigate foarte strans de conservatori, relateaza AFP.

Timo SoiniFoto: Reuters

Coalitia Nationala a obtinut 20,4% din voturi, devansand SDP (19,1%) si Adevaratii Finlandezi (19,0% - un rezultat superior cifrelor indicate de sondajele de opinie), potrivit comisiei electorale. La alegeri s-au prezentat 70,4% dintre finlandezii cu drept de vot, fata de cifra de 67,9% inregistrata la legislativele din 2007.

Cel de-al patrulea mare partid, de centru, condus de premierul Mari Kiviniemi, care isi incheie mandatul, a obtinut 35 de locuri in Parlament, cu 15,8% din voturi.

"Dragi prieteni, am scris istoria", a declarat seful Coalitiei Nationale, Jyrki Katainen, care ar urma sa devina viitorul prim ministru.

Adevaratii Finlandezi au castigat la aceste alegeri 34 de fotolii in plus fata de actuala configuratie, devenind din cel mai mic partid parlamentar a treia forta politica a tarii.

Acest rezultat este o victorie personala pentru carismaticul lider Timo Soini care a propus un discurs populist, eurosceptic si care a stiut sa gestioneze dezbaterea controversata legata de imigratie.

Premierul Katainen a adoptat in campanie o pozitie pro-europeana deschisa, in special in ceea ce priveste sustinerea tarilor europene afectate de criza. Or, Adevaratii Finlandezi au facut din aceasta tema o bariera de netrecut, insistand asupra faptului ca "orice altceva este negociabil", dar nu si acest aspect.

Noul guvern urmeaza sa fie format la finele lui mai.

Cine este Timo Soini

Apropiat de oameni, simpatic dar ferm, Timo Soini a reusit sa castige voturi gratie carismei sale, net superioara adversarilor sai, in fata unui electorat dezamagit.

In comparatie cu adversarii sai, reprezentanti ai unei clase politice tinere, dar nu intotdeauna naturala in fata alegatorilor, Soini a afisat linistea unui barbat de 48 de ani, casatorit si tata a doi copii.

Alti candidati erau mai experimentati pe plan politic, precum liderul Coalitiei Nationale si ministrul de Finante Jyrki Katainen, sau premierul Mari Kiviniemi.

Timo Soini a ales sa joace cartea maturitatii.

El a stiut sa evite atacurile asupra temei imigratiei, la care partidul sau se opune ferm, contracarandu-si adversarii cu propriile arme.

"Dl. Soini a evitat dezbaterea legata de imigratie din cauza pericolului de a fi etichetat anti-imigratie (...) Dar, in acelasi timp, celelalte partide au evitat si ele aceasta tema, de frica de a nu servi interesele Adevaratilor Finlandezi", explica politologul Ilkka Ruostetsaari, de la Universitatea Tampere.

Dincolo de linia ideologica, unde a trebuit sa indulceasca aspectele cele mai controversate, personalitatea lui Soini este adevaratul artizan al succesului dreptei nationaliste. "Partidul Adevaratilor Finlandezi este Partidul lui Timo Soini", a concluzionat Ruostetsaari.