Jucatorii de poker se grabesc sa isi retraga banii de pe cele mai mari site-uri de poker din lume, in urma actiunii de amploare a FBI impotriva acestora, cunoscuta ca "vinerea neagra". FBI a anuntat vineri ca a pus sub acuzare 11 persoane, inclusiv fondatorii principalelor companii de poker pe internet din SUA, pentru frauda bancara, spalare de bani si pariuri ilegale. In urma actiunii, site-urile PokerStars, Full Tilt Poker si Absolute Poker au fost inchise pe teritoriul SUA. Cel care a furnizat informatii autoritatilor americane este australianul Daniel Tzvetkoff, un magnat cu afaceri online, arestat anul trecut, riscand o pedeapsa de 75 de ani in inchisoare, relateaza Sidney Morning Herald.

Tzvetkoff, in varsta de 28 de ani, avea o avere estimata in 2008 la 80 milioane de dolari. El a fost arestat in aprilie 2010, in timp ce se afla la o conferinta despre plati pe internet, acuzat ca a orchestrat o actiune de spalare de bani in valoare de 540 de milioane de dolari. La acel moment, Tzvetkoff se declarase in faliment, dar autoritatile il suspectau ca are 100 milioane de dolari ascunsi.

Autoritatile au primit informatii despre Tzvetkoff tocmai de la gigantii pokerului online. Acestia lucrasera cu australianul, care insa ar fi furat de la ei zeci de milioane de dolari.

In iunie insa, Tzvetkoff, care pana atunci riscase o pedeapsa de 75 de ani in inchisoare, a fost eliberat in mod misterios din inchisoare fara audieri pentru cautiune. Motivul, potrivit publicatiei australiene, este colaborarea cu autoritatile.

Cei 11 risca acum 30 de ani in inchisoare.

Cand a fost arestat, Tzvetkoff a fost acuzat ca a creat un sistem ilegal care permitea site-urilor de poker din afara SUA sa accepte miliarde de la jucatorii americani, in timp ce ascundea de unde provenea venitul, folosind companii false si conturi offshore. In prezent, nu se stie unde se afla Tzvetkoff.

Full Tilt Poker a declarat intr-un comunicat ca pokerul online, "un joc de pricepere", este legal in SUA, insa a suspendat jocul cu "bani reali" in SUA pana la elucidarea cazului. PokerStars a avut comentarii asemanatoare si a asigurat utilizatorii ca platile lor sunt in siguranta. Directorul executiv al Poker Players Alliance a facut o declaratie pe YouTube, in care a afirmat ca actiunea FBI este o "declaratie de razboi impotriva pokerului si celor care il joaca".